Kokki
Tällä sivulla
Koulutuksen kuvaus
Ravintola- ja catering-alalta löytyy monia erilaisia työpaikkoja, joihin tutustutaan opintojen aikana. Erilaiset á la carte ravintolat, henkilöstöravintolat, matkustajalaivat, street food ravintolat, kahvilat, liikennemyymälät sekä juhlapalveluyritykset ovat esimerkkejä ravintola- ja catering-alan monipuolisista työympäristöistä, joihin sinulla on valmistumisen jälkeen mahdollisuus työllistyä.
Opinnot sisältävät teoriaa ja käytännön harjoittelua oppilaitoksessa sekä opiskelua koulutussopimuksella työelämässä. Osaaminen osoitetaan näytöillä tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa.
Koulutus kestää noin 1,5-2 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko ravintola- ja catering-alan perustutkinto tai tutkinnon osia. Koulutus on päätoimista.
Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista. Työpaikoilla tapahtuvaa oppiminen on ohjattua ja tapahtuu työpaikan työaikojen mukaan.
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Perustutkintoon kuuluu myös hygieniapassin suorittaminen hyväksytysti.
Tutkintoon sisältyy ammatillisia opintoja seuraavasti:
- kaikille pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
- kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osp):
- Ruokapalvelujen osaamisalalla (kokki): Lounasruokien valmistus 40 osp ja Annosruokien valmistus 25 osp
ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osp, näitä voivat olla esimerkiksi:
- À la carte- ruoanvalmistus, 30 osp,
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp,
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp,
- Kahvilapalvelut 15 osp
- tai Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp.
Halutessasi suorittaa koko ravintola- ja cateringalan perustutkinnon, sinulla on mahdollisuus suorittaa ammatillisten tutkinnon osien lisäksi tutkintoon kuuluvia yhteisiä tutkinnon osia 35 osp.
Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelusta tai ePerusteissa.
Koulutuksen loma-ajat ovat
- 19.6.2026-9.8.2026
- 12.10-18.10.2026
- 22.12.2026-3.1.2027
- 22.2.-28.2.2027
- 1.6.-8.8.2027
- 18.10.-24.10.2027
Opetus on maksutonta, mutta sinulle jää maksettavaksi materiaali, työväline tms. kuluja n. 300 euroa. Oppivelvollisille koulutus on kokonaan maksutonta.
Turun ammatti-instituutti,
Lemminkäisen yksikkö,
Lemminkäisenkatu 18 D, Turku
Kenelle
Koulutuksen opiskelijavalintaperusteet:
Opiskelijat valitaan hakijoista, jotka täyttävät koulutuksen valintaperusteet:
- Soveltuvuus alalle: Ravintola- ja catering-alalla työskennellään vuorotyössä ja siten ala soveltuu sinulle, jos vaihtelevat työajat ja fyysisestikin rankka työ eivät ole sinulle hankalia. Jos sinulla on allergioita, astmaa, tuki- ja liikuntaelinsairauksia, ne saattavat vaikeuttaa työllistymistä alalle
- Motivaatio
- Koulutuksen tarve: Koulutukseen valitaan ensisijaisesti ilman koko tutkintoa olevia sekä niitä, joilla on koulutuksen ja alanvaihdon tarve työllistyäkseen
- Edellytykset opiskeluun: Riittävät opiskelutaidot sekä opetuskielen taito, sitoutuminen opiskeluun ja tutkinnon/koulutuksen suorittamiseen. Maahanmuuttaneilta hakijoilta edellytetään alan työnteko-oikeus.
Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti
Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.
Hakeminen
Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla pakolliseen valintahaastatteluun.
Pakolliset valintahaastattelut pidetään 19.1.2026, Lemminkäisenkatu 18D. Saat erillisen kutsun sähköpostiisi. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.
Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.
Kysy lisää
Vastuuopettaja Riikka Mantila riikka.mantila@edu.turku.fi
Opinto-ohjaaja Merja Berg merja.berg@edu.turku.fi