Siirry sisältöön
Ravintola- ja catering-ala

Kokki tai tarjoilija, työelämävaltaisesti

Opiskele ravintola- ja catering-alaa työelämävaltaisesti tai oppisopimuksella.
21.10. - 7.12.2025
12.1.2026
Oppisopimuskoulutus
Päiväopetus

Koulutuksen kuvaus

Ravintola­ ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa, eri osaamisaloilta erikoistutaan ja työllistytään eri työtehtäviin:

Asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija): työllistyy ravintoloihin, henkilöstöravintoloihin, pubeihin, yökerhoihin, liikenneasemille, kahviloihin, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksiin, matkustajalaivoille sekä suurtalouden toimipaikkoihin.

Ruokapalvelun osaamisala (kokki): työllistyy ravintoloihin, henkilöstöravintoloihin, liikenneasemille, kahviloihin, pikaruoka-, juhla- ja pitopalveluihin, lasti- ja matkustajalaivoille sekä suurkeittiöihin.

Koulutus kestää noin 1,5-2 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko ravintola- ja catering-alan perustutkinto tai tutkinnon osia. Koulutus on päätoimista.

Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista.

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy ammatillisia opintoja seuraavasti:

  • kaikille pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
  • kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osp):
  • Ruokapalvelujen osaamisalalla (kokki): Lounasruokien valmistus 40 osp ja Annosruokien valmistus 25 osp
  • Asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija): Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti 25 osp ja Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp

ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osp, näitä voivat olla esimerkiksi:

  • Kokeilla: À la carte- ruoanvalmistus 30 osp, Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp, Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp, Kahvilapalvelut 15 osp tai Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp.
  • Tarjoilijoilla: Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp, Kahvilapalvelut 15 osp, À la carte- tarjoilu 30 osp, Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp tai Tilaus- ja juhlatarjoilu 25 osp.

Halutessasi suorittaa koko ravintola- ja cateringalan perustutkinnon, sinulla on mahdollisuus suorittaa ammatillisten tutkinnon osien lisäksi tutkintoon kuuluvia yhteisiä tutkinnon osia 35 osp.

Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelusta tai ePerusteissa.

Koulutuksen loma-ajat ovat 22.12.2026-3.1.2027.

Opetus on maksutonta, mutta sinulle jää maksettavaksi materiaali, työväline tms. kuluja n. 300 euroa. Oppivelvollisille koulutus on kokonaan maksutonta.

Turun ammatti-instituutti,
Lemminkäisen yksikkö,
Lemminkäisenkatu 18 D, Turku

Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää alan työpaikkaa.

Oppisopimus on joustava ja käytännönläheinen koulutusmuoto, jossa opiskelija ja työnantaja solmivat työ- ja koulutussuhteen. Opiskelija otetaan opiskelijaksi TAIhin. Oppisopimus voidaan tehdä uudelle tai jo työsuhteessa olevalle työntekijälle ja se on määräaikainen. Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaisen palkan ja etuudet (esim. lomat), maksuttoman opetuksen ja opintososiaalisia etuja.

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantaja tarjoaa työtä keskimäärin vähintään 25 h/vko ja maksaa siitä opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tietopuolisen opetuksen ajalta, mikäli palkatonta, opiskelija voi hakea oppisopimustoimistolta opintososiaalisia etuja. Kysy lisää oppisopimustoimistosta.

Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan paikallisen oppisopimustoimiston kautta.

Lisätietoja Työelämäpalveluilta.

Kenelle

Koulutuksen opiskelijavalintaperusteet:

Opiskelijat valitaan hakijoista, jotka täyttävät koulutuksen valintaperusteet:

  • Sinulla on olemassa opintoihin soveltuva työpaikka, johon voidaan solmia oppisopimus
  • Soveltuvuus alalle: Ravintola- ja catering-alalla työskennellään vuorotyössä ja siten ala soveltuu sinulle, jos vaihtelevat työajat ja fyysisestikin rankka työ eivät ole sinulle hankalia. Työ edellyttää myös paineensietokykyä sekä joustavaa asennetta. Jos sinulla on allergioita, astmaa, tuki- ja liikuntaelinsairauksia, ne saattavat vaikeuttaa työllistymistä alalle.
  • Motivaatio
  • Koulutuksen tarve: Koulutukseen valitaan ensisijaisesti ilman koko tutkintoa olevia sekä niitä, joilla on koulutuksen ja alanvaihdon tarve työllistyäkseen
  • Edellytykset opiskeluun: Riittävät opiskelutaidot sekä opetuskielen taito, sitoutuminen opiskeluun ja tutkinnon/koulutuksen suorittamiseen. Maahanmuuttaneilta hakijoilta edellytetään alan työnteko-oikeus.

Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti

Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.

Hakeminen

Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla pakolliseen valintahaastatteluun.

Pakolliset valintahaastattelut pidetään 17.12.2025, Lemminkäisenkatu 18D. Saat erillisen kutsun sähköpostiisi. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.

Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.

Kysy lisää

Vastuuopettaja Leena Lattu puh. 044 907 3794 tai leena.lattu@edu.turku.fi
Työelämäpalveluiden asiantuntija Tuomo Rahko 050 526 4629 tai tuomo.rahko@turku.fi

Työelämäpalvelut

Oppisopimusneuvonta tiistaisin Kauppatorin Monitorissa (käyntiosoite Aurakatu 8, KOP-kolmio) vuoronumerolla klo 10:00–11:30.

Oppisopimuksen yleisinfo keskiviikkoisin verkon välityksellä klo 15:00. (Liity infoon tästä)

Asiakaspalvelu puhelimitse ma-pe klo 9–14, puh. 02 2633 4900
Sähköpostiosoite: oppisopimus@turku.fi