Baarimestari tai Tarjoilija (AT)
Tällä sivulla
Koulutuksen kuvaus
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittanut osaa esitellä, suositella ja myydä baarin ja ravintolan ruoka- ja juomatuotteita. Hän osaa palvella asiakkaita kielitaitoisesti, myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, tuloksellisesti, ystävällisesti ja vastuullisesti. Hän toimii yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti ja noudattaa alan lainsäädäntöä sekä työyhteisön ohjeita, määräyksiä ja toimintatapoja.
Ammattitutkinnossa voi erikoistua baarin tai ravintolan asiakaspalvelutehtäviin.
Baarin asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut baarimestari työskentelee erityyppisten hotellien ja ravintoloiden baarin asiakaspalvelutehtävissä.
Ravintolan asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee erilaisin liikeideoin toimivien ravitsemisliikkeiden asiakaspalvelutehtävissä.
Koulutus kestää noin 1,5-2 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto. Koulutus on päätoimista.
Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista. Päivä ja iltaopetustunteja on lukujärjestyksen mukaan maanantaisin ja tiistaisin.
Tutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä (osp).
Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:
- baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari
- ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
Tutkinto muodostuu tutkinnon kaikille pakollisesta tutkinnon osasta, Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen (40 osaamispistettä) ja osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta:
- Baarityössä toimiminen (45 osp), baarimestari
- tai Ruokaravintolassa toimiminen (45 osp), tarjoilija
Lisäksi opinnoissa suoritetaan valinnaisia tutkinnon osia 35 osp laajuudella, näitä voivat olla esimerkiksi:
Tarjoilija:
- Kahvilan asiantuntijana toiminen 35 osp,
- Tilaustarjoilussa toimiminen 20 osp
- tai Juhlapalvelussa toimiminen 20 osp
Baarimestari:
- Viinibaarissa toimiminen 35 osp,
- Cocktailbaarissa toimiminen, 35 osp
- tai Olutravintolassa toimiminen, 35 osp
Tarvittaessa suoritetaan anniskelupassi ja opintoihin kuuluu hätäensiapukoulutus.
Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelusta tai ePerusteissa.
- työpaikan loma-ajat
- loma: 23.12.2026-1.1.2027
Omaehtoisen koulutuksen hinta on 300 euroa ja sen lisäksi sinulle jää maksettavaksi myös materiaali, työväline tms. kuluja n. 300 euroa.
Oppisopimuksella koulutus on ilmaista.
Turun ammatti-instituutti,
Lemminkäisenkadun yksikkö,
Lemminkäisenkatu 18 D, Turku
Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää alan työpaikkaa.
Oppisopimus on joustava ja käytännönläheinen koulutusmuoto, jossa opiskelija ja työnantaja solmivat työ- ja koulutussuhteen. Opiskelija otetaan opiskelijaksi TAIhin. Oppisopimus voidaan tehdä uudelle tai jo työsuhteessa olevalle työntekijälle ja se on määräaikainen. Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaisen palkan ja etuudet (esim. lomat), maksuttoman opetuksen ja opintososiaalisia etuja.
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantaja tarjoaa työtä keskimäärin vähintään 25 h/vko ja maksaa siitä opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tietopuolisen opetuksen ajalta, mikäli palkatonta, opiskelija voi hakea oppisopimustoimistolta opintososiaalisia etuja. Kysy lisää oppisopimustoimistosta.
Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan paikallisen oppisopimustoimiston kautta.
Kenelle
Sinulla tulee olla suoritettuna Ravintola- ja catering-alan perustutkinto tai hankittuna työelämässä vastaavat taidot.
Koulutuksen opiskelijavalintaperusteet:
Opiskelijat valitaan hakijoista, jotka täyttävät koulutuksen valintaperusteet:
Koulutus edellyttää itse hankittua työpaikkaa tai koulutussopimuspaikkaa, johon voidaan solmia oppisopimus.
- soveltuvuus alalle: Ravintola- ja catering-alalla työskennellään vuorotyössä ja siten ala soveltuu sinulle, jos vaihtelevat työajat ja fyysisestikin rankka työ eivät ole sinulle hankalia. Työ edellyttää myös paineensietokykyä sekä joustavaa asennetta. Jos sinulla on allergioita, astmaa, tuki- ja liikuntaelinsairauksia, ne saattavat vaikeuttaa työllistymistä alalle.
- Motivaatio
- Koulutuksen tarve: Koulutukseen valitaan ensisijaisesti ilman koko tutkintoa olevia sekä niitä, joilla on koulutuksen ja alanvaihdon tarve työllistyäkseen.
- Edellytykset opiskeluun: Riittävät opiskelutaidot sekä opetuskielen taito, sitoutuminen opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen. Maahanmuuttaneilta hakijoilta edellytetään alan työnteko-oikeus.
Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti
Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.
Hakeminen
Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla pakolliseen valintahaastatteluun.
Pakolliset valintahaastattelut pidetään torstaina 18.12.2025 osoitteessa Lemminkäisenkatu 18 D, Turku. Saat erillisen kutsun sähköpostiisi. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.
Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.
Kysy lisää
Opettaja Kaisa Rantanen kaisa.a.rantanen@edu.turku.fi
Opinto-ohjaaja Merja Berg puh. 044 907 3041 tai merja.berg@edu.turku.fi
Työelämäpalveluiden asiantuntija Tuomo Rahko 050 526 4629 tai tuomo.rahko@turku.fi
Oppisopimusneuvonta tiistaisin Kauppatorin Monitorissa (käyntiosoite Aurakatu 8, KOP-kolmio) vuoronumerolla klo 10:00–11:30.
Oppisopimuksen yleisinfo keskiviikkoisin verkon välityksellä klo 15:00. (Liity infoon tästä)
Asiakaspalvelu puhelimitse ma-pe klo 9–14, puh. 02 2633 4900
Sähköpostiosoite: oppisopimus@turku.fi