TAIn ja Rasekon Suomi-ruokaviikko vie suomalaisen luonnon maut Wieniin
Turun ammatti-instituutti (TAI) ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko järjestävät lokakuussa Suomi-ruokaviikon Suomen suurlähetystössä Wienissä. Culinary in Finnish Embassy -konseptiin perustuva tapahtuma toteutetaan yhteistyössä useiden suomalaisyritysten kanssa, ja sen teemana on Suomen rikas luonto – metsä, lähiruoka ja monipuolinen viljojen käyttö.
Culinary in Finnish Embassy -projekti sai alkunsa vuonna 2015 Islannissa järjestetystä Suomi-päivästä, ja ensimmäinen varsinainen ruokaviikko toteutettiin Bangkokissa vuonna 2017. Sen jälkeen suomalaiset maut on viety muun muassa Souliin, Lissaboniin, Nairobiin ja Pariisiin.
– Projektin intohimo on viedä suomalaista ruokakulttuuria maailmalle ja tarjota opiskelijoille kokemusta kansainvälisestä työympäristöstä, kertoo Rasekon ravintola- ja catering-alan lehtori Tomi Aho.
Suurlähetystöviikot ovat herättäneet laajaa kiinnostusta ja konsepti on päässyt mukaan myös ulkoministeriön viralliseen maakuvaohjelmaan mallina suomalaisen gastronomian ja ammatillisen koulutuksen viennin edistämisestä. Lähetystövierailujen resepteistä on koottu sähköinen oppimateriaali, josta julkaistaan myös kirja.
– Suurlähetystötason edustustilaisuudet ovat ainutlaatuisia paikkoja oppia ja kartuttaa kokemusta. Toteutamme isot tilaisuudet suurlähettilään toiveiden mukaan, kertoo TAIn ravintolapalveluiden opettaja Kaisa Rantanen.
Opiskelijat esittelevät osaamistaan kansainvälisellä estradilla
Wieniin matkustaa opettajien Kaisa Rantanen (TAI) ja Tomi Aho (Raseko) lisäksi kuusi opiskelijaa: tarjoilusta vastaavat TAIn Giulia Gocciadoro, Onni Lehtonen ja Kira Lautamaja, ja keittiössä työskentelevät Rasekon Jenni Topi-Hulmi, Ville Raunela ja Toni Vuori.
TAIn opiskelijoista Giulia Gocciadoro osallistuu suurlähetystöviikolle ensimmäistä kertaa. Tapahtumasta hän kuuli ensimmäistä kertaa ravintolapalveluiden opettaja Kaisa Rantaselta. Mikä sai hänet kiinnostumaan suurlähetystöviikosta?
– Matkailu avartaa ja siinä näkee uusia kulttuureja. Samalla pääsemme näyttämään, miten asioita tehdään Suomessa. Suomalainen ruokakulttuuri ei ole muualla niin tunnettua, mikä on harmi, koska meillä on tosi kivoja tuotteita ja palveluita, joiden takana voimme seistä, Gocciadoro sanoo.
Onni Lehtonen on osallistunut suurlähetystöviikoille aiemminkin. Mikä saa sinut osallistumaan tapahtumaan uudestaan?
– Suunnittelen kansainvälisiin kilpailuihin lähtemistä. Haluan kehittää sitä varten lisää vahvuuksia osaamiseeni. Etenkin harjoittelu kansainvälisessä huippuravintolassa kiinnostaa paljon.
Niin, opiskelijat jatkavat suurlähetystöviikon jälkeen työssäoppimista arvostetuissa hotelleissa, kuten Grand Hotel Wienissä ja Marriott Hotel Wienissä. Kansainvälinen harjoittelu edellyttää huolellista valmistautumista – jo perehdytysmateriaalissa on tarkat ohjeet esimerkiksi kampauksista, pukeutumisesta, meikistä ja tervehtimistavoista.
Vuosi sitten Lehtonen oli työssäoppimassa viiden tähden Plaza Athénée Paris -hotellissa. Siellä hän oppi monia uusia käytännön asioita, kuten tavan kiillottaa laseja.
– Apuliinaa pidetään siellä vähän eri tavalla kädessä kuin mitä koulussa opetettiin. Sen ansiosta käsi ei kosketa missään vaiheessa lasia, Lehtonen kertoo.

Erasmus+ avaa ovia
Ruokaviikko toteutetaan osana EU:n Erasmus+ -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kehittää opiskelijoiden ja opettajien ammatillista osaamista ja valmiuksia monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Samalla suomalaiset yritykset saavat kansainvälistä näkyvyyttä opiskelijoiden mukana kulkevien raaka-aineiden ja tuotemerkkien myötä.
Seuraa matkaa somessa
Ryhmän matka Wieniin alkaa perjantaina 10. lokakuuta 2025.
Tiimin matkaa voi seurata Instagramissa: @culinaryinfinnishembassy.