Siirry sisältöön
Ravintola- ja catering-ala

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Jos haluat kokiksi tai tarjoilijaksi, valitse Ravintola- ja catering-alan perustutkinto.
18.2. - 18.3.2025
7.8.2025
Yhteishaku
Päiväopetus
auto_web-1644
Kuva: Jussi Vierimaa 2023
Logistiikka-ala-web
Kuva: Jussi Vierimaa 2023

Koulutuksen kuvaus

Opintojen alussa opiskelet ravintola- ja catering-alan perusosaamista. Opit mm. huolehtimaan toimitiloista, valmistamaan tuotteita myyntiä varten sekä asiakaspalvelua. Suoritat myös hygieniapassin. Perusopintojen jälkeen jatkat opiskelua valitsemallasi osaamisalalla.

Eri osaamisaloilta erikoistutaan ja työllistytään eri työtehtäviin.

  • Tarjoilija (asiakaspalvelun osaamisala) työllistyy ravintoloihin, henkilöstöravintoloihin, pubeihin, yökerhoihin, liikenneasemille, kahviloihin, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksiin, matkustajalaivoille sekä suurtalouden toimipaikkoihin.
  • Kokki (ruokapalvelun osaamisala) työllistyy ravintoloihin, henkilöstöravintoloihin, liikenneasemille, kahviloihin, pikaruoka-, juhla- ja pitopalveluihin, lasti- ja matkustajalaivoille sekä suurkeittiöihin.

Koulutus kestää noin 3 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko ajoneuvoalan perustutkinto. Koulutus on päätoimista.

Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista. Lähiopetusta on keskimäärin 6 tuntia viitenä päivänä viikossa klo 8-16 välisenä aikana. Muuna aikana on etäopiskelua ja työpaikalla oppimista työpaikan työaikoja noudattaen.

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelussa tai ePerusteissa.

Oppivelvollisille koulutus on kokonaan maksutonta.

Muille jää maksettavaksi materiaali, työväline tms. kuluja.

Opetusta on kahdessa toimipisteessä:

Turun ammatti-instituutti,
Aninkaisten koulutalo,
Aninkaistenkatu 7, 20100 Turku

Turun ammatti-instituutti,
Lemminkäisenkadun koulutalo,
Lemminkäisenkatu 18 D, Turku

Kenelle

Ala sopii sinulle, kun:

  • haluat toimia ravitsemisalan ruoanvalmistus- ja/tai tarjoilutehtävissä.
  • haluat palvella erilaisia asiakkaita.
  • haluat hyödyntää kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta työssä.
  • pystyt sopeutumaan erilaisiin työaikoihin.
  • Huom! Allergiat ja/tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat rajoittaa työllistymistä alalle.

Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti

Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.

Hakeminen

Voit hakea yhteishaussa, jos olet valmistumassa perusopetuksesta tai jos sinulla ei ole aiempaa tutkintoa esimerkiksi lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta.

Hae koulutukseen yhteishaussa Opintopolun kautta. Yhteishaku on käynnissä 18.2.-18.3.2025.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja Jenni Numme puh. 040 356 0954 tai jenni.numme@edu.turku.fi