Siirry sisältöön
Elintarvikeala

Elintarvikealan perustutkinto

Jos haluat elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi tai lihatuotteiden valmistajaksi, valitse Elintarvikealan perustutkinto.
18.2. - 18.3.2025
7.8.2025
Yhteishaku
Päiväopetus
auto_web-1644
Kuva: Jussi Vierimaa 2023
Logistiikka-ala-web
Kuva: Jussi Vierimaa 2023

Koulutuksen kuvaus

Aluksi opiskelet alan perusosaamista. Hankit osaamista mm. eri raaka-aineiden käsittelystä, koneiden käyttämiseen, elintarvikkeiden valmistamiseen ja pakkaamiseen. Suoritat myös hygieniapassin sekä työturvallisuus- ja ensiapukortin. Myöhemmin jatkat opiskelua valitsemallasi osaamisalalla.
 
Eri osaamisaloilta erikoistutaan ja työllistytään eri työtehtäviin.

  • Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.
  • Leipuri-kondiittori (leipomoalan osaamisala) työskentelee leipomoissa ja konditorioissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä ja kahvila-konditorioissa valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä.
  • Lihatuotteiden valmistaja (liha-alan osaamisala) työskentelee liha-alan yrityksessä tai elintarvikehuoneistossa, kuten lihanleikkaamossa, lihavalmistetuotannossa, teurastamossa, lähettämössä tai lihankäsittely- ja myyntitehtävissä.

Koulutus kestää noin 3 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko elintarvikealan perustutkinto. Koulutus on päätoimista.

Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista. Lähiopetusta on keskimäärin 6 tuntia viitenä päivänä viikossa klo 8-16 välisenä aikana. Muuna aikana on etäopiskelua ja työpaikalla oppimista työpaikan työaikoja noudattaen.

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelussa  tai ePerusteissa.

Oppivelvollisille koulutus on kokonaan maksutonta.

Muille jää maksettavaksi materiaali, työväline tms. kuluja.

Turun ammatti-instituutti,
Aninkaisten koulutalo,
Aninkaistenkatu 7, 20100 Turku

Kenelle

Ala sopii sinulle, kun:

  • olet tarkka ja pidät hygieenisestä työskentelystä.
  • olet kiinnostunut elintarvikkeista ja niiden jalostamisesta tuotteiksi.
  • haluat käyttää isojakin koneita ja laitteita.
  • pystyt sopeutumaan erilaisiin työaikoihin, aikaisiin aamuihin ja vuorotyöhön.

Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti

Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.

Hakeminen

Voit hakea yhteishaussa, jos olet valmistumassa perusopetuksesta tai jos sinulla ei ole aiempaa tutkintoa esimerkiksi lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta.

Hae koulutukseen yhteishaussa Opintopolun kautta. Yhteishaku on käynnissä 18.2.-18.3.2025.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja Jutta Mäkynen puh. 044 907 4008 tai jutta.makynen@edu.turku.fi