Ravintolakokki tai Suurtalouskokki
Tällä sivulla
Koulutuksen kuvaus
Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee ruokaravintolassa tai itsenäisenä yrittäjänä. Työpaikkoja ovat erityyppiset ruokaravintolat, tilaus- ja juhlapalveluyritykset ja matkustajalaivojen ruokaravintolat. Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki työskentelee ammattikeittiössä kokin työtehtävissä
Koulutus kestää noin 1,5-2 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko ruokapalvelujen ammattitutkinto. Koulutus on päätoimista.
Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista. Päivä ja iltaopetustunteja on lukujärjestyksen mukaan maanantaisin ja tiistaisin. Koulutuksen loma-ajat ovat työpaikan loma-ajat.
Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp).
Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:
- ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki
- suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.
Tutkinnon opinnot muodostuvat:
osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta:
- Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä 60 osp, ravintolakokki
- TAI
- Ruoanvalmistus suurtaloudessa 60 osp, suurtalouskokki
sekä valinnaisista tutkinnon osista (90 osp), joita voivat olla esimerkiksi:
- Kasvisruokien valmistaminen 40 osp ,
- Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä 30 osp,
- Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen 50 osp,
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen 50 osp tai
- Ruoanvalmistus tilauspalveluissa 40 osp.
Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelussa tai ePerusteissa.
Koulutuksen hinta on 300 euroa ja sen lisäksi sinulle jää maksettavaksi myös materiaali, työväline tms. kuluja n. 0-300 euroa.
Turun ammatti-instituutti,
Lemminkäisenkadun koulutalo,
Lemminkäisenkatu 18 D, Turku
Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää alan työpaikkaa.
Oppisopimus on joustava ja käytännönläheinen koulutusmuoto, jossa opiskelija ja työnantaja solmivat työ- ja koulutussuhteen. Opiskelija otetaan opiskelijaksi TAIhin. Oppisopimus voidaan tehdä uudelle tai jo työsuhteessa olevalle työntekijälle ja se on määräaikainen. Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaisen palkan ja etuudet (esim. lomat), maksuttoman opetuksen ja opintososiaalisia etuja.
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantaja tarjoaa työtä keskimäärin vähintään 25 h/vko ja maksaa siitä opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tietopuolisen opetuksen ajalta, mikäli palkatonta, opiskelija voi hakea oppisopimustoimistolta opintososiaalisia etuja. Kysy lisää oppisopimustoimistosta.
Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan paikallisen oppisopimustoimiston kautta.
Kenelle
Sinulla tulee olla suoritettuna Ravintola- ja catering-alan perustutkinto tai hankittuna työelämässä vastaavat taidot.
Koulutuksen opiskelijavalintaperusteet:
Opiskelijat valitaan hakijoista, jotka täyttävät koulutuksen valintaperusteet:
Koulutus edellyttää itse hankittua työpaikkaa tai koulutussopimuspaikkaa.
- soveltuvuus alalle: Opiskelijan tulee soveltua vuorotyöhön ja ravintolatyö voi olla fyysisesti raskasta. Allergiat ja/tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat rajoittaa työllistymistä alalle.
- motivaatio
- koulutuksen tarve
- Edellytykset opiskeluun: Riittävät opiskelutaidot sekä opetuskielen taito, sitoutuminen opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen. Maahanmuuttaneilta hakijoilta edellytetään alan työnteko-oikeus.
Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti
Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.
Hakeminen
Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla pakolliseen valintahaastatteluun.
Pakolliset valintahaastattelut pidetään tiistaina 27.5.2025 klo 11-16 osoitteessa Lemminkäisenkatu 18 D, Turku. Saat erillisen kutsun sähköpostiisi. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.
Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.
Kysy lisää
Opettaja Leena Lattu leena.lattu@edu.turku.fi
Turun oppisopimustoimiston koulutustarkastaja Tuomo Rahko 050 526 4629 tai tuomo.rahko@turku.fi
Oppisopimuksen yleisinfot
- tiistaisin klo 14:00 Työllisyyspalveluiden tiloissa (Yliopistonkatu 27).
- torstaisin verkon välityksellä klo 16:30.
Asiakaspalvelu ma-pe klo 9–14
Puh. 02 2633 4900 Sähköpostiosoite: oppisopimus@turku.fi
Oppisopimusneuvonta ilman ajanvarausta tiistaisin Työllisyyspalveluiden tiloissa (Yliopistonkatu 27) klo 10–14.