Kokki tai Tarjoilija – työelämävaltaisesti
Tällä sivulla
Koulutuksen kuvaus
Tutkinnon suorittanut kokki osaa toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Hän osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot sekä laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle asiakasmäärälle. Ala sopii sinulle, kun haluat toimia ravitsemisalan ruoanvalmistustehtävissä ja palvella erilaisia asiakkaita, kun haluat hyödyntää kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta työssä sekä pystyt sopeutumaan erilaisiin työaikoihin.
Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä ruoka- ja juomatuotteita sekä esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia. Ala sopii sinulle, kun haluat toimia ravitsemisalan tarjoilutehtävissä ja haluat palvella erilaisia asiakkaita. Haluat hyödyntää kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta työssä ja pystyt sopeutumaan erilaisiin työaikoihin.
Koulutus kestää noin 1,5-2 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko ravintola- ja catering-alan perustutkinto. Koulutus on päätoimista.
Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista. Koulutuksen loma-ajat ovat työpaikan loma-aikojen mukaan.
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Ravintola ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa, eri osaamisaloilta erikoistutaan ja työllistytään eri työtehtäviin:
- asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija): työllistyy ravintoloihin, henkilöstöravintoloihin, pubeihin, yökerhoihin, liikenneasemille, kahviloihin, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksiin, matkustajalaivoille sekä suurtalouden toimipaikkoihin.
- ruokapalvelun osaamisalan (kokki): työllistyy ravintoloihin, henkilöstöravintoloihin, liikenneasemille, kahviloihin, pikaruoka-, juhla- ja pitopalveluihin, lasti- ja matkustajalaivoille sekä suurkeittiöihin.
Tutkintoon sisältyy ammatillisia opintoja seuraavasti:
- kaikille pakollinen tutkinnon osa,ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)
- kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osp):
- Ruokapalvelujen osaamisalalla (kokki): Lounasruokien valmistus 40 osp ja Annosruokien valmistus 25 osp
- Asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija): Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti 25 osp ja Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp
- ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osp, näitä voivat olla esimerkiksi:
- Kokeilla: À la carte- ruoanvalmistus, 30 osp, Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp, Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp, Kahvilapalvelut 15 osp tai Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp.
- Tarjoilijoilla: Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp, Kahvilapalvelut 15 osp, À la carte- tarjoilu, 30 osp, Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp tai Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp.
Koulutuksen aikana suoritetaan hygieniapassi ja tarjoilijan opinnoissa lisäksi vielä anniskelupassi.
Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelussa tai ePerusteissa.
Opetus on maksutonta, mutta sinulle jää maksettavaksi materiaali, työväline tms. kuluja n. 300 euroa.
Turun ammatti-instituutti,
Lemminkäisenkadun koulutalo,
Lemminkäisenkatu 18 D, Turku
Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää alan työpaikkaa.
Oppisopimus on joustava ja käytännönläheinen koulutusmuoto, jossa opiskelija ja työnantaja solmivat työ- ja koulutussuhteen. Opiskelija otetaan opiskelijaksi TAIhin. Oppisopimus voidaan tehdä uudelle tai jo työsuhteessa olevalle työntekijälle ja se on määräaikainen. Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaisen palkan ja etuudet (esim. lomat), maksuttoman opetuksen ja opintososiaalisia etuja.
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantaja tarjoaa työtä keskimäärin vähintään 25 h/vko ja maksaa siitä opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tietopuolisen opetuksen ajalta, mikäli palkatonta, opiskelija voi hakea oppisopimustoimistolta opintososiaalisia etuja. Kysy lisää oppisopimustoimistosta.
Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan paikallisen oppisopimustoimiston kautta.
Kenelle
Koulutuksen opiskelijavalintaperusteet:
Opiskelijat valitaan hakijoista, jotka täyttävät koulutuksen valintaperusteet.
- soveltuvuus alalle: Opiskelijan tulee soveltua vuorotyöhön ja ravintolatyö voi olla fyysisesti raskasta. Allergiat ja/tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat rajoittaa työllistymistä alalle.
- motivaatio
- koulutuksen tarve
- Edellytykset opiskeluun: Riittävät opiskelutaidot sekä opetuskielen taito, sitoutuminen opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen. Maahanmuuttaneilta hakijoilta edellytetään alan työnteko-oikeus.
Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti
Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.
Hakeminen
Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla pakolliseen valintahaastatteluun.
Pakolliset valintahaastattelut pidetään Maanantaina 26.5.2025 klo 11-16 osoitteessa Lemminkäisenkatu 18 D, Turku. Saat erillisen kutsun sähköpostiisi. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.
Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.
Kysy lisää
Opettaja Leena Lattu leena.lattu@edu.turku.fi
Turun oppisopimustoimiston koulutustarkastaja Tuomo Rahko 050 526 4629 tai tuomo.rahko@turku.fi
Oppisopimuksen yleisinfot
- tiistaisin klo 14:00 Työllisyyspalveluiden tiloissa (Yliopistonkatu 27).
- torstaisin verkon välityksellä klo 16:30.
Asiakaspalvelu ma-pe klo 9–14
Puh. 02 2633 4900 Sähköpostiosoite: oppisopimus@turku.fi
Oppisopimusneuvonta ilman ajanvarausta tiistaisin Työllisyyspalveluiden tiloissa (Yliopistonkatu 27) klo 10–14.