Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto
Tällä sivulla
Koulutuksen kuvaus
Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon suorittaneella on on erinomaiset valmiudet toimia yrittäjänä, vastuutehtävissä, kouluttajana, myymälävastaavana, esimiehenä ja asiantuntijana. Hän voi työskennellä kosmetiikkateollisuudessa, muodin ja kulttuurin parissa tai lähialoilla, kuten palvelu-, sosiaali-, terveys-, liikunta- ja hyvinvointialoilla.
Koulutus alkaa 10.6.2025. Opintoja on mahdollista aloittaa henkilökohtaisen suunnitelman mukaan jo aiemmin.
Koulutus kestää noin 1-1,5 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto. Koulutus on päätoimista.
Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista. Opinnot koostuvat koulutuspäivistä Aninkaisten koulutalossa. Koulutuspäiviä on n. 2 päivää kuukaudessa. Tämän lisäksi opintoihin kuuluu oppimistehtäviä, ryhmä- ja projektitöitä, itsenäistä työskentelyä ja pienryhmäohjausta sekä työssä oppimista. Koulutuspäivien määrä tarkentuu opiskelijan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
Vuoden 2025 koulutuksen lähipäivät toteutetaan klo 9.00-16.00:
10.6.2025 Aloituspäivä
11.6.2025 Osaamisalan pakollinen tutkinnonosa opinnot
19.8.2025
20.8.2025
16.9.2025
17.9.2025
21.10.2025
22.10.2025
11.11.2025
12.11.2025
19.12.2025
20.12.2025
Vuoden 2026 lähipäivät vahvistetaan 28.11.2025 mennessä.
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).
Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto muodostuu pakollisista tutkinnon osista (120 osp) ja valinnaisista tutkinnon osista (60 osp). Tutkinnossa on neljä osaamisalaa ja tutkintonimikettä:
– hiusten ja parran muotoilun osaamisala, parturimestari
– hiusten muotoilun osaamisala, kampaajamestari
– ihon erikoishoidon osaamisala, erikoiskosmetologi
– kosmetiikkaneuvonnan osaamisala, kosmetiikkaneuvoja (EAT).
Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnossa on kaksi kaikille osaamisaloille pakollista tutkinnon osaa Asiakkuuksien johtaminen (30 osp) ja Projektin johtaminen (30 osp). Osaamisalakohtaisten pakollisten tutkinnon osien laajuus on 60 osaamispistettä. Opiskelijan tulee lisäksi sisällyttää tutkintoon valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispisteen laajuisesti.
Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelussa tai ePerusteissa.
Omaehtoisena koulutuksen hinta on 300 euroa, mutta koulutuksesta ei kerry muita kuluja.
Turun ammatti-instituutti,
Aninkaisten koulutalo,
Aninkaistenkatu 7, 20100 Turku
Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää alan työpaikkaa.
Oppisopimus on joustava ja käytännönläheinen koulutusmuoto, jossa opiskelija ja työnantaja solmivat työ- ja koulutussuhteen. Opiskelija otetaan opiskelijaksi TAIhin. Oppisopimus voidaan tehdä uudelle tai jo työsuhteessa olevalle työntekijälle ja se on määräaikainen. Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaisen palkan ja etuudet (esim. lomat), maksuttoman opetuksen ja opintososiaalisia etuja.
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantaja tarjoaa työtä keskimäärin vähintään 25 h/vko ja maksaa siitä opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tietopuolisen opetuksen ajalta, mikäli palkatonta, opiskelija voi hakea oppisopimustoimistolta opintososiaalisia etuja. Kysy lisää oppisopimustoimistosta.
Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan paikallisen oppisopimustoimiston kautta.
Kenelle
Sinulla tulee olla alan perustutkintoa vastaava osaaminen ja hiusalan ja kauneudenhoitoalan työkokemusta.
Koulutus edellyttää työskentelyä alan yrittäjänä tai alan työpaikkaa.
Koulutuksen opiskelijavalintaperusteet:
Opiskelijat valitaan hakijoista, jotka täyttävät koulutuksen valintaperusteet:
- Soveltuvuus alalle: koulutus on suunnattu alan ammattilaisille, joilla on joko hiusalan perustutkinto, kauneudenhoitoalan perustutkinto tai hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto tai sitä vastaava osaaminen, sekä hius- ja/tai kauneudenhoitoalan työkokemusta.
- Motivaatio: kiinnostus ammattialan ja yrityksen kehittämiseen ja opiskelun mahdollistava elämäntilanne.
- koulutuksen tarve
- Edellytykset opiskeluun: Riittävät opiskelutaidot sekä vähintään B1.1 tason suomenkielen taito, sitoutuminen opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen. Maahanmuuttaneilta hakijoilta edellytetään alan työnteko-oikeus.
Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti
Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.
Hakeminen
Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla pakolliseen valintahaastatteluun.
Hakemus täytetään suomenkielellä. Liitä hakemukseen allekirjoitettu perustutkinnon tutkintotodistukset ja/tai työtodistukset. Kaikkien liitteiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle samalla kun hakulomakkeen lähettää. Kerro hakemuksessa vähintään, miksi olet hakemassa koulutukseen.
Haastatteluun kutsutaan valintaperusteet täyttävät hakijat. Haastattelut pidetään TEAMSin välityksellä 5.5.2025 klo 11.00-16.00 välisenä aikana. Tilaisuuteen lähetetään erillinen kutsu sähköpostitse. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.
Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.
Kysy lisää
Tiimivastaava Laura Lindholm puh. 040 548 4982 tai laura.lindholm@edu.turku.fi
Erikoisammattitutkinto (EAT) -vastaava Tuija Taalikka puh. 040 143 4638 tai tuija.taalikka@edu.turku.fi
Oppisopimusneuvonta tiistaisin Kauppatorin Monitorissa (Aurakatu 8, KOP-kolmio) vuoronumerolla 10:00-11:30 ja ilman numeroa 12:30-13:30.
Oppisopimuksen yleisinfot
- Yleisinfo tiistaisin klo 14:00 Monitorin pop-up-huone 18:ssa (Aurakatu 8, KOP-kolmio)
- Verkkoinfo torstaisin Teamsin välityksellä klo 16:30 (Liity infoon tästä)
Asiakaspalvelu puhelimitse ma-pe klo 9–15, puh. 02 2633 4900
Sähköpostiosoite: oppisopimus@turku.fi