Elintarvikkeiden valmistaja tai Lihatuotteiden valmistaja
Tällä sivulla
Koulutuksen kuvaus
Koulutus sopii sinulle, kun haluat oppia monipuolisesti elintarvikkeiden valmistusta ja haluat työllistyä elintarviketeollisuuden, lihateollisuuden tai elintarvikekaupan työtehtäviin.
Koulutus kestää noin 2 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko elintarvikealan perustutkinto. Koulutus on päätoimista.
Koulutus sisältää lähiopetusta, etäopiskelua sekä työpaikalla oppimista. Lähiopetusta on keskimäärin 25h/vko 4-5 päivää viikossa. Muuna aikana on etäopiskelua ja työpaikalla oppimista työpaikan työaikoja noudattaen.
Koulutuksen loma-ajat ovat 13.-19.10.2025, 22.12.2025-6.1.2026, 16.-22.2.2026, 19.6.2026-9.8.2026, 12.-18.10.2026, 21.12.2026-4.1.2027, 22.-28.2.2027.
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).
Elintarviketeknologian osaamisalan tutkinto muodostuu seuraavista pakollisista tutkinnon osista:
- Elintarviketuotannossa toimiminen (35 osp)
- Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito (20 osp)
- Lisäksi valitaan valinnaisia tutkinnon osia 90 osp, esimerkiksi: Kalatuotteiden valmistus (30 osp), Valmisruokatuotteiden valmistus (30 osp), Elintarvikkeiden myymälätoiminnot (15 osp), Elintarvikkeiden pakkaustoiminnot (15 osp).
Liha-alan osaamisalan tutkinto muodostuu seuraavista pakollisista tutkinnon osista:
- Elintarviketuotannossa toimiminen (35 osp)
- Lihateollisuuden prosessien ohjaus ja käynnissäpito (20 osp)
- Lisäksi valitaan valinnaisia tutkinnon osia 90 osp, esimerkiksi: Liharaaka-aineen käsittely prosessissa (40 osp), Raakalihatuotteiden valmistus (20 osp), Liha-alan erikoistuotteiden valmistus (15 osp), Lihatuotteiden pakkaustoiminnot (15 osp).
Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelussa tai ePerusteissa.
Opetus on maksutonta, mutta sinulle jää maksettavaksi materiaali, työväline tms. kuluja n. 300 euroa. Oppivelvollisille koulutus on kokonaan maksutonta.
Turun ammatti-instituutti,
Aninkaisten koulutalo,
Aninkaistenkatu 7, 20100 Turku
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu niille, joilla ei ole aikaisempaa ammatillista koulutusta ja alanvaihtajille. Ala sopii sinulle, jos voit käsitellä erilaisia elintarvikealan raaka-aineita, kuten lihaa ja kalaa. Opiskelussa ja työssä tarvitaan tiimityötaitoja.
Koulutuksen opiskelijavalintaperusteet:
Opiskelijat valitaan hakijoista, jotka täyttävät koulutuksen valintaperusteet:
- soveltuvuus alalle: Jos sinulla on allergioita tai tuki- ja liikuntaelinsairauksia, ne saattavat rajoittaa työllistymistä alalle.
- motivaatio
- koulutuksen tarve
- Edellytykset opiskeluun: Riittävät opiskelutaidot sekä opetuskielen taito, sitoutuminen opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen. Maahanmuuttaneilta hakijoilta edellytetään alan työnteko-oikeus.
Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti
Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.
Hakeminen
Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla pakolliseen valintahaastatteluun.
Pakolliset valintahaastattelut pidetään 27.-28.5.2025 Aninkaisten koulutalolla, osoitteess Aninkaistenkatu 7. Saat erillisen kutsun sähköpostiisi. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.
Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.
Kysy lisää
Opinto-ohjaaja Jutta Mäkynen puh. 044 907 4008 tai jutta.makynen@edu.turku.fi