Siirry sisältöön
Puuteollisuusala

Puusepän koulutus

Puusepän keskeistä osaamista ovat taito suunnitella työn toteutus piirustusten ja ohjeiden avulla, taito käyttää puuteollisuuden materiaaleja ja jatkojalosteita tarkoituksenmukaisesti, puun ominaisuuksien ja käyttäytymisen tunteminen ja huomioiminen puusepäntuotteiden valmistuksessa, puusepänteollisuuden peruskoneiden käytön työturvallinen hallinta erilaisten puusepäntuotteiden valmistuksessa ja nykyaikaisen teollisen valmistustekniikan hallinta.
1.1. - 31.12.2025
Lyhytkoulutus
Päiväopetus

Koulutuksen kuvaus

Puusepänteollisuus työllistää kokoonpano-, asennus- ja valmistustyöhön. Työllistymisen tueksi koululla harjoitellaan työstökoneiden käyttöä eri harjoituksin ja koulutukseen kuuluu lisäksi vähintään vuosi työelämässä oppimista.

Koulutuksen jälkeen olet pätevöittänyt itsesi CNC-koneen käyttöön, puusepän tai rakennuspuusepän tehtäviin. Voit työskennellä huonekalujen tai kalusteiden valmistuksessa, CNC-koneen käyttäjänä tai ohjelmoijana. Voit työskennellä erilaisissa sisustus- ja sisäpuurakentamisen työtehtävissä.

Koulutus kestää noin 2 vuotta tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa ammatilliset tutkinnon osat Puuteollisuusalan perustutkinnosta, puusepän osaamisala. Oppivelvollisen opiskelijan on mahdollista suorittaa koko Puuteollisuusalan perustutkinto. Koulutus on päätoimista.

Seuraavat aloitukset ovat 6.8.2025; 29.9.2025; 12.1.2026 ja 2.3.2026.

Koulutukseen sisältyy lähiopetusta, etäopiskelua sekä työelämässä oppimista henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.  Lähiopetusta on ma-pe klo 8.00-16.00.

Koulutuksen aikana suoritetaan puuteollisuuden perustutkinnon, puusepänteollisuuden osaamisala, ammatilliset tutkinnon osat. Koulutuksen laajuus on 145 osp (osaamispistettä).

Oppivelvollisen opiskelijan on mahdollista suorittaa koko puuteollisuusalan perustutkinto 180 osp.

Voit lukea lisää tutkinnosta Tain opinnot -verkkopalvelussa tai ePerusteissa.

Opetus on maksutonta, eikä siitä tule sinulle kuluja.

Turun ammatti-instituutti,
Peltolan koulutalo,
Hamppukatu 2, Turku

Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus edellyttää alan työpaikkaa.

Oppisopimus on joustava ja käytännönläheinen koulutusmuoto, jossa opiskelija ja työnantaja solmivat työ- ja koulutussuhteen. Opiskelija otetaan opiskelijaksi TAIhin. Oppisopimus voidaan tehdä uudelle tai jo työsuhteessa olevalle työntekijälle ja se on määräaikainen. Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaisen palkan ja etuudet (esim. lomat), maksuttoman opetuksen ja opintososiaalisia etuja.

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantaja tarjoaa työtä keskimäärin vähintään 25 h/vko ja maksaa siitä opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tietopuolisen opetuksen ajalta, mikäli palkatonta, opiskelija voi hakea oppisopimustoimistolta opintososiaalisia etuja. Kysy lisää oppisopimustoimistosta.

Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan paikallisen oppisopimustoimiston kautta.

Lisätietoja Turun oppisopimustoimistolta.

Kenelle

Hakijalta ei edellytetä alalta aiempaa kokemusta. Koulutussopimuspaikat etsitään itse.

Koulutuksen opiskelijavalintaperusteet:

Opiskelijat valitaan hakijoista, jotka täyttävät koulutuksen valintaperusteet:

  • Soveltuvuus alalle: Työstökoneiden kanssa työskentelystä ja asennustyöstä pitäville. Puupölyä pelkäämättömille.
  • Motivaatio
  • Koulutuksen tarve
  • Edellytykset opiskeluun: Riittävät opiskelutaidot sekä opetuskielen taito, sitoutuminen opiskeluun ja tutkinnon/koulutuksen suorittamiseen. Maahanmuuttaneilta hakijoilta edellytetään alan työnteko-oikeus.

Opintososiaalisia etuuksia myönnetään etupäässä päätoimisiin opintoihin. Joissakin tapauksissa etuutta voi saada myös sivutoimiseen opiskeluun. Tutustu eri etuuksiin täällä: Opintososiaaliset edut ja asuminen | Turun ammatti-instituutti

Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siinä sovitaan mm. aiemman osaamisen tunnustamisesta, henkilökohtaisista valinnoista, puuttuvan osaamisen hankkimisesta ja sen tavoista. Katso lisätietoja henkilökohtaistamisesta täältä.

Hakeminen

Haku on avoinna toistaiseksi. Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake sekä osallistumalla pakolliseen valintahaastatteluun.

Seuraavat valintahaastattelut pidetään 13.8.2025. Valintahaastattelut pidetään Peltolan koulutalolla. Saat erillisen kutsun sähköpostiisi. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.

Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja Milla Lindström puh. 044 907 3071 tai milla.lindstrom@edu.turku.fi

Tiimivastaava Tomi Myllärinen puh. 040 648 1827 tai tomi.myllarinen@edu.turku.fi

Turun oppisopimustoimisto

Oppisopimusneuvonta tiistaisin Kauppatorin Monitorissa (Aurakatu 8, KOP-kolmio) vuoronumerolla 10:00-11:30 ja ilman numeroa 12:30-13:30.

Oppisopimuksen yleisinfot

  • Yleisinfo tiistaisin klo 14:00 Monitorin pop-up-huone 18:ssa (Aurakatu 8, KOP-kolmio)
  • Verkkoinfo torstaisin Teamsin välityksellä klo 16:30 (Liity infoon tästä)

Asiakaspalvelu puhelimitse ma-pe klo 9–15, puh. 02 2633 4900
Sähköpostiosoite: oppisopimus@turku.fi