TAI lahjoitti karvakuonoille 10 koirankoppia eläinsuojeluun
TAIn talonrakennusalan opiskelijat ovat nikkaroineet Peltolan koulutalolla kymmenen koirankoppia. Niistä kuusi lahjoitettiin perjantaina Turun Eläinsuojeluyhdistys ry:lle (TESY) ja neljä Lemmikki ry:lle. Koirankopit rakennettiin osana Taitaja2025-kilpailuihin valmentautumista.
‒ Koirankopit ovat erittäin kivan näköisiä, on kyllä panostettu ulkonäköön, ihailee opiskelijoiden kädentaitoja Turun Eläinsuojeluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Sari Pesonen, joka oli saapunut vastaanottamaan lahjoitusta.
Osa TESY:lle lahjoitetuista koirankopeista lähtee luonnonvaraisten eläinten hoitolaan Vanhalle Tampereentielle Metsämäkeen osan mennessä yhdistyksen toiseen toimipisteeseen.
‒ Koirat pääsevät päivän aikana halutessaan ulkoilemaan vapaasti ulkotarhoissamme. Tällä hetkellä meillä on pienempiä koiria ja yksi isompi, katsotaan millaisia asukkaita koirankopit saavat tulevaisuudessakin.
‒ Olen erittäin kiitollinen, että tällainen yhteistyömahdollisuus TAIn kanssa syntyi. Kaikki yritysten, koulun tai jonkin yhteisön antamat lahjoitukset ovat meille kullanarvoisia, koska meitä ei olisi ilman lahjoituksia. Kyllä lämmittää, että ihmiset ajattelevat eläinten parasta, iloitsee Pesonen.

Koirankopeilla valmennusta Taitaja2025-kilpailuihin
Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalon talonrakennusalan opiskelijat ovat nikkaroineet hyväntekeväisyyteen lahjoitetut 10 koirankoppia osana kevään Taitaja2025-kilpailujen semifinaaleihin valmentautumista, kertoo lahjoitusidean isä, talonrakennusalan lehtori Mikko Koponen.
‒ Olen jossain määrin eläinten- ja luonnonsuojelija. Kun täällä valmistui noin paljon koirankoppeja, tuli olo, josko voisimme lahjoittaa niitä sen sijaan, että työt purettaisiin. Olemme päässeet harjoittelemaan ja samalla voimme lahjoittaa nämä kahdelle eri eläinsuojeluyhdistykselle tukemaan heidän toimintaansa. Onhan se hienoa.
Koirankoppeja rakentamalla opiskelijat harjoittelivat piirustusten lukutaitoa ja mittatarkkuutta. Suhteellisen pienenä harjoitustyönä koirankoppi soveltuu ammattitaitokilpailuihin valmentautumiseen hyvin, sanoo Koponen.
‒ Työopetuksen puolella kollegani on opiskelijoita tähän valmentanut. Koirankopit ovat hyvin tasalaatuisia, valmentautuminen on onnistunut hyvin. On saatu työhön selkeästi mittatarkkuutta, toistettavuutta ja sitä, että työ pystytään tekemään kuvien mukaisesti järkevässä ja hyvässä työskentelyajassa, niin että myös kilpailuissa on hyvä mahdollisuus menestyä.
Onnistuminen on aina yhteistyötä
Koponen korostaa, ettei onnistuminen jossakin kokonaisuudessa ole koskaan vain yhden opettajan saavutus, vaan monien opettajien yhteistyötä.
Koponen vinkkaa esimerkiksi matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opettaja Milja Saleniukselle, mitä asioita työopetuksen puolelle on tulossa, ja mihin opiskelijoiden olisi hyvä seuraavaksi valmentautua jo teoriatunneilla.
‒ Koirankoppien tekijät ovat kaikki myös minun opiskelijoitani. Yritämme aina tehdä yhteistyötä niin, että esimerkiksi matematiikan tunneilla käsiteltävät asiat olisivat yhteydessä siihen, mitä tehdään työsalin puolella, ja että ne vahvistaisivat toinen toistaan, Salenius toteaa.
Salenius opettaa Peltolassa yhteisten tutkinnon osien aineita: matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, tietotekniikkaa ja kestävää kehitystä. Opetussuunnitelma sanelee, mitä asioita tulee käydä läpi, mutta aiheiden sisällä Salenius miettii, miten esimerkit liittyisivät rakennusalalla käsiteltäviin asioihin, jotta oppiminen olisi mahdollisimman mielekästä.
‒ Opiskelija oppii laskemaan, kuinka paljon tarvitaan materiaalia vaikkapa koirankopin rakentamiseen, mikä vahvistaa ammattiosaamista. Voisin kuvitella, että koirankopin rakentaminen on opiskelijoista mukavaa – se mitä he täällä tekevät päätyy myös oikeaan käyttöön ja hyvään tarkoitukseen.

Opiskelijat opintomatkalla Ranskassa
Taitaja2025-kilpailujen semifinaaliin valmentautui koirankoppeja rakentamalla kolme talonrakennusalan kakkosluokan opiskelijaa. Yksi heistä, Anton Helin, valittiin Taitaja2025-finaaliin.
Taitavat rakentajat eivät itse olleet läsnä luovutustilaisuudessa, sillä seitsemän talonrakennusalan opiskelijaa oli parhaillaan tutustumismatkalla ranskalaiseen ammatilliseen koulutukseen. Kahden viikon aikana he vierailivat Besançonin kaupungissa koulussa, jonka kanssa TAI on jo pidempään tehnyt yhteistyötä.
Opiskelijat pääsivät osallistumaan oppitunneille sekä vierailemaan työsalin puolella ja rakennustyömailla. Nuoret tutustuivat paikallisiin opiskelijoihin ja kulttuuriin sekä harjoittivat samalla kielitaitoaan.
Myös Milja Salenius vietti opiskelijoiden kanssa viikon Itä-Ranskassa. Opintomatkalla pääsee havainnoimaan, mitä yhteistä ja mitä eroa löytyy kahden maan ammatillisesta koulutuksesta.
‒ Tällaisella matkalla on opiskelijoille isokin anti. Oppii ehkä arvostamaan tiettyjä asioita, joita meillä on täällä. Opiskelijat kiinnittävät huomiota vaikkapa siihen, että Suomessa suojavarusteiden käyttö on tosi tarkkaa. Toisaalta he saavat sieltä oppimiseen ideoita ja asioita, joita siellä tehdään hienosti, mitä ei ehkä täällä ole keksitty.
Vastavuoroisesti Besançonista Turun ammatti-instituutti saa ryhmän vieraita touko-kesäkuun vaihteessa.