Siirry sisältöön

Saavutettavuusseloste

Tämä seloste on laadittu 16.1.2025. Tätä selostetta on päivitetty 3.3.2025.

Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten verkkopalvelussa noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista.

Miten olemme testanneet saavutettavuutta?

Tämän saavutettavuusselosteen huomiot perustuvat kolmannen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkopalvelu laissa määritellyt vaatimukset. Siili Solutions Oy on tehnyt saavutettavuusauditoinnin verkkopalvelusta 15.1.2024. 

Saavutettavuusuditointi on tehty Euroopan komission täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2018/1524 artiklan 5 mukaista yksinkertaistetun valvonnan menetelmää käyttäen.

Saavutettavuusauditoinnin tuloksia on käytetty tukena sivuston saavutettavuuden tarkastelussa ja saavutettavuuspuutteiden korjaamisessa.

Miten saavutettava verkkopalvelu on?

Verkkopalvelu täyttää suurelta osin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1). verkkopalvelussa on joitakin saavutettavuuspuutteita, jotka on kuvattu tarkemmin alempana.

Sisällöt tai toiminnot, jotka eivät vielä ole saavutettavia:

Tunnistetut saavutettavuus puutteet pyritään korjaamaan 31.1.2025 mennessä.

Äänituki

Mobiilikäyttäjillä iOS- ja Andorid-käyttöjärjestelmien laitteissa tekstit voi kuunnella ilman erillistä applikaatioiden lataamista. Tietokoneen käyttäjillä apuna toimii esimerkiksi ilmainen Microsoftin Edge-selaimessa oleva Lue ääneen -toiminto. Myös tietokoneelle asennetut erilliset ruudunluku- ja puhesynteesiohjelmat mahdollistavat äänituen käytön lukemisessa ja luetun ymmärtämisessä.

Saavutettavuusvaatimukset eivät koske tiettyjä sisältöjä

Verkkopalvelusta ulos ohjaavien linkkien takaa löytyvä digitaalinen palvelu tai verkkosivusto on kyseisen palvelun tarjoajan vastuulla ja sen saavutettavuus on kuvattu omassa saavutettavuusselosteessaan.

Verkkopalvelua varten käytetyissä sosiaalisen median palveluissa saavutettavuus huomioidaan kunkin kanavan ja välineen tarjoamien mahdollisuuksien puitteissa. Sivustolle on tuotuna näistä lähteistä sisältöjä.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Verkkosivuston kehitysvaihe jatkuu edelleen, ja pyrimme korjaamaan keskeiset puutteet. 

Otamme mielellämme vastaan palautetta tämän sivuston saavutettavuudesta.

Voit pyytää tietoja tai palvelun saavutettavassa muodossa niiltä osin kuin saavutettavuuden vaatimukset jäävät täyttymättä pyytämällä näitä tämän palauteprosessin kautta.

Vastaamme yleensä viikon sisällä tai viimeistään kahden viikon kuluessa yhteydenotosta.

Saavutettavuuspalaute Avautuu uuteen välilehteen

Tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa

Digitukea voit saada useasta Turun kaupungin toimipisteestä, kuten Kauppatorin Monitorista ja Turun kaupunginkirjaston pääkirjastosta.

Digituki

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Saat vastauksen 14 päivän kuluessa. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Traficomille. Traficomin sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Digitaalisen esteettömyyden ja saavutettavuuden valvontayksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@traficom.fi
puhelinnumero vaihde 029 534 5000

Turun kaupungin verkko- ja digipalvelujen saavutettavuutta tarkastellaan jatkuvasti

Verkkopalvelusta vastaa Turun ammatti-instituutti sekä Turun kaupunki. Haluamme, että mahdollisimman moni käyttäjä pystyy käyttämään digitaalisia palvelujamme. Otamme saavutettavuuden huomioon digitaalisten palvelujen kehityksessä ja teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi.

Turun kaupungin saavutettavuusosaamista kehitetään suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Kaupungin saavutettavuuden puitesopimustoimittajat arvioivat kaupungin nykyiset digitaaliset palvelut ja verkkosivustot. Arvioinnin perusteella palveluiden saavutettavuutta kehitetään lain vaatimalle tasolle kunkin palvelun osalta.

Uusien verkkopalveluiden kehittämisessä ja hankinnassa saavutettavuus huomioidaan alusta lähtien. Saavutettavuuskoulutusta järjestetään kaikille osapuolille, jotka osallistuvat verkkopalveluiden kehittämiseen ja niiden sisältöjen tuottamiseen.