Siirry sisältöön

Rakennusalan opiskelijat Erasmus+ -ryhmävaihdossa Ranskan Besançonissa 23.3.-5.4.2025

Saavuimme opiskelijoiden kanssa Besançoniin sunnuntaina ja ensimmäinen iltapäivä meni hotellille saapumiseen ja seuraavan päivän läpikäyntiin paikallisen KV-vastuuopettajan kanssa. Maanantaina kävelimme Lycee Pierre Adrien Parisin kampukselle ja pääsimme tutustumaan henkilökuntaan ja Erasmus-opiskelijoihin, jotka ovat tulossa toukokuussa Turkuun. Kävimme läpi tulevien viikkojen ohjelmaa, pääsimme ihmettelemään ranskalaista kouluruokalaa alku- ja jälkiruokineen ja näimme oppilaitoksen tiloja. Kävimme läpi suomalaisen ja ranskalaisen koulu- ja tapakulttuurin eroja, joita havaitsimme heti paljon. Illalla kävimme tutustumassa Besançonin keskustaan ja vanhaan kaupunkiin omatoimisesti.

Tiistaina osallistuimme sähkötyöpajaan, jossa TAI:n opiskelijat saivat parikseen ranskalaiset opiskelijat. Kommunikaatio sujui vaihtelevasti, mutta kaikki osallistuivat ahkerasti ja tekivät parhaansa. Iltapäivällä pääsimme tutustumaan paikalliseen teatteriin ja kiertelimme kaupunkia. Keskiviikkona pääsimme kokeilemaan maanmittausta sekä käytännössä että etäisyyslaskuja laskien, ja havaitsimme monen opiskeltavan asian olevan saman tyyppisiä kuin Suomessakin. Iltapäivällä opiskelijat pääsivät rakennusalan oppitunnille tekemään betonivaluja. Torstaina jatkettiin sähkötyöpajaa ja opettaja Milja kävi tutustumassa myös matematiikan ja englannin oppitunteihin. Suurin havaittava ero oli, että Ranskassa opiskellaan ammatillisessa koulutuksessa myös esim. derivointia, joka ei kuulu Suomalaiseen opetussuunnitelmaan. Sen sijaan opiskelijoiden oppimisvaikeudet ja erilaiset elämänhallinnan haasteet vaikuttavat olevan hyvin samanlaisia molemmissa maissa. Torstaina iltapäivällä vierailimme rakennustyömaalla, jossa opimme paljon kiertotaloudesta. Hanke oli hyvin erityinen, ja emme ole kuulleet, että Suomessa toteutettaisiin vastaavaa! Opiskelijat kiinnittivät erityistä huomiota siihen, että työturvallisuuteen liittyvät asiat eivät olleet yhtä tarkkoja kuin Suomessa. Perjantaina oli vuorossa rakennusalan opiskelua ja Miljalla myös teoriatunteja. Opiskelijat saivat lisää itsevarmuutta englannin kielen käyttämiseen toimiessaan yhdessä paikallisten opiskelijoiden kanssa.

Perjantai-iltana, kun myös toinen opettaja Teemu oli saapunut Besançoniin, pääsimme osallistumaan paikalliseen illanviettoon, jossa valmistimme perinteistä raclettea ja keskustelimme muutaman paikallisen opettajan sekä heidän lastensa kanssa. Lauantaina vierailimme Dijonissa junalla ja ihailimme tätä historiallista kaupunkia nähtävyyksineen ja perinteisine ranskalaisine ruokineen.

Miljan lähdettyä sunnuntaina kotimaahan, opiskelijoiden toinen viikko Ranskassa tarjosi mahdollisuuden tutustua lisää paikalliseen oppilaitosympäristöön, historiallisiin kohteisiin sekä insinööriopintoihin liittyviin käytännön harjoituksiin Teemun kanssa. Viikko sisälsi opintoja, kulttuuria ja kiinnostavia vierailukohteita Itä-Ranskan maisemissa. Ikävä kyllä, kaksi suunniteltua rakennustyömaavierailua peruuntui, mutta isäntäkoulun edustajat järjestivät korvaavaa toimintaa molempiin ajankohtiin.  

Toinen viikko alkoi maanantaina PAP-oppilaitoksessa, jossa pääsimme seuraamaan insinööriopiskelijoiden luentoa maa-aineksen murtolujuudesta. Aiheeseen syvennyttiin myös käytännön kokeen avulla, jossa testattiin valitun maa-aineksen käyttäytymistä erityisesti tätä tarkoitusta varten suunnitellulla testilaitteella. Iltapäivällä suuntasimme Ornansin kylään, joka on tunnettu kuvauksellisista jokimaisemistaan. Päivä päättyi vierailuun Musée Parc -ulkoilmamuseossa Nancrayssa, jossa pääsimme näkemään, millaista elämää Franche-Comtén maaseudulla elettiin menneinä vuosisatoina.
Tiistaina opiskelijat jatkoivat edellisellä viikolla aloitettujen betoniportaiden valmistusta oppilaitoksen työsalissa. Työskentely tapahtui PAP-oppilaitoksen opettajan ohjauksessa, jonka aikana Teemu seurasi opetusta ja myös avusti opiskelijoita työn eri vaiheissa.

Keskiviikkona opiskelijat osallistuivat jälleen insinööriopiskelijoiden luennolle, jonka aiheena oli maalajien kantavuus. Myös tämän luennon aikana maa-aineksen koostumusta testattiin monivaiheisella testimenetelmällä, jonka toteutukseen TAI:n opiskelijat osallistuivat. Iltapäivällä tehtiin mittausharjoituksia vaaituskojeilla yhdessä ranskalaisten opiskelijoiden kanssa. Harjoitus tarjosi paitsi teknistä oppia, myös mahdollisuuden opiskelijoiden väliseen yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen.
Torstaina ohjelmassa oli koko päivän vierailu Guédelonin linna-alueeseen. Tämä erikoinen rakennushanke toteutetaan täysin keskiaikaisin menetelmin, ilman moderneja koneita tai materiaaleja. Työmaalla nähtiin, miten kiviseppiä, puuseppiä ja muita ammattilaisia työskentelee autenttisten 1200-luvun rakennustekniikoiden parissa. Vierailu herätti ajatuksia rakentamisen historiasta ja käsityötaidon merkityksestä ennen nykyaikaisia koneita. Viikon päätteeksi tutustuimme Besançonin kaupunkikuvaa hallitsevaan Citadeliin, joka kohoaa kaupungin yläpuolelle. Tämä 1600-luvulla rakennettu linnoitus kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin ja tarjoaa näkymiä sekä kaupungin historiaan että nykypäivään. Citadelin alueella sijaitsee myös eläintarha, museoita ja näyttelyitä, joista tutustuimme Ranskan miehitysajan vastarinnasta kertovaan museoon tarkemmin. Lauantai kului matkustamiseen. Suuntasimme ensin autokyydillä Baseliin, josta lensimme Münchenin kautta Helsinkiin, ja sitä kautta takaisin Turkuun. Vaikka päivä oli pitkä, se antoi aikaa myös kerrata viikon tapahtumia ja kokemuksia.

Viikko Besançonissa oli opettavainen ja monipuolinen. Se tarjosi paitsi ammatillista osaamista myös kulttuurisia elämyksiä ja uusia näkökulmia koulutusjärjestelmiin. Matka jäi varmasti mieleen kaikille osallistujille.