Opettaja Sari Keskitalon Erasmus+ -vaihto Tanskan Aarhusiin 18.3.-21.3.2025
Matkustin elintarvikealan opiskelijan kanssa Tanskan Aarhusiin 18.3.2025.
Opiskelija suuntasi Aarhus Techin- oppilaitoksen organisoimaan k-vaihtoon ja minä tutustumaan sekä oppilaitokseen että opiskelijan tulevaan työpaikkaan.
Aarhus tunnetaan paremmin aiemmalta nimeltään Århus, mutta etukirjainta vaihtamalla pääsee aakkosissa ylöspäin ja sen vuoksi kaupunki päätti vaihtaa nimensä 10 vuotta sitten.

Menomatkamme Aarhusiin sujui kätevästi lentäen Kööpenhaminan kautta Aarhusin paikallislentokentälle. Paluumatka olikin sitten vähän haastavampi lentojen myöhästymisten vuoksi. Perillä asetuimme majoituksiimme, joka opiskelijalla oli oppilaitoksen asuntola ja minulla keskustan Tuomiokirkon vieressä sijaitseva mukava hotelli. Ensimmäisenä iltana tutustuimme vielä kaupungin keskusta-alueeseen ja nautimme illallista jokirannan ravintolassa.
Keskiviikkona ja torstaina suuntasimme tahoiltamme Aarhus Tech- oppilaitokseen. Minä sain nauttia kävelymatkasta keväisessä säässä Aarhus-joen rantaa seuraten.
Aarhus Tech on Turun ammatti-instituutin kaltainen neljällä eri kampuksella toimiva oppilaitos. Oppilaitos tarjoaa Aarhusin kunnan alueella monialaista ammatillista koulutusta ja lukiokoulutusta. Ammatillista koulutusta toteutetaan sekä kokonaan oppilaitoksessa että oppisopimusmallina. Lisäksi tarjolla on muita lyhyempiä koulutuksia. Yli 30 000 henkilöä osallistuu vuosittain oppilaitoksen koulutuksiin. Henkilökuntaa oppilaitoksessa on noin 550.
Minun tutustumiskohteeni oli Trends og gastronomi- kampus, jossa opiskelevat kampaaja-, ravintola-, leipomo- ja liha-alan opiskelijat. Päiväni kuluivat tutustumalla oppilaitoksen tiloihin, opetusmenetelmiin, opettajiin ja opiskelijoihin. Osallistun liha-alan opettaja Michael Thyrring Heidemanin oppitunneille. Opiskelijat olivat kielitaitoisia, erittäin motivoituneita ja iloisia oppisopimusopiskelijoita, heille koululla opiskelu on mukavaa vaihtelua työpaikalla työskentelyyn. Kahden vuoden opintojen aikana heillä on neljä kahden viikon jaksoa oppilaitoksella, muun ajan he opiskelevat työtä tehden sopimusyrityksissään.
Keskiviikkona opiskelijat valmistivat erilaisia makkaroita. Opettaja Michael kertoi makkaranvalmistuksen teoriasta samalla kun opiskelijat valmistivat esiemulsion, makkaramassan, ruiskuttavat massaa suoleen sekä keittivät ja savustivat makkarat. Opiskelijat valmistivat myös kestomakkaraa, jonka arviointi on ”kypsymisprosessin” jälkeen vasta kuukauden kuluttua.

Torstaina kukin opiskelija sai käsiteltäväkseen puolikkaan naudan ruhon (n. 200 kg) paloittelun. Opettajan työskentely oli ihailtavan ammattitaitoista; raskas ja vaikea ruhon käsittely tehtiin vaiheittain ja sopivalla tahdilla. Paloittelun päätyttyä eri osat/lajitelmat punnittiin ja pakattiin. Osa paloista laitettiin suoraan myyntiin vitriiniin ja osa siirrettiin oppilaitoksen itse pyörittämän ruokalan käyttöön.
Huomioitani oppilaitoksen tiloista; tilat olivat kompaktin kokoiset, mutta riittävän kokoiset opetuskäyttöön. Koneet ja laitteet elintarvikealan tiloissa olivat sopivan kokoisia ja helppokäyttöisiä. Yhteiset tilat olivat avoimia ja avaria. Opettajien työtilat olivat yhteiset ja avoimet. Kestävä kehitys näkyi opetuksessa esimerkiksi tulosteiden sijaan opiskelijat käyttivät IPadejä reseptien lukuun.
Henkilökunta oli erittäin kielitaitoista, he olivat ystävällisiä ja kaikki vaikuttivat hyväntuulisilta sekä kiireettömiltä. Tanskalaistrendi hygge, joka tarkoittaa kiireetöntä ja nautiskelevaa oleilua ja joka yhdistetään hyvinvointiin sekä seesteiseen mielialaan näkyi hyvin tapaamistani ihmisistä.
Tanskalainen ruokakulttuuri näkyi mm. tunnelmallisissa joenrannan ravintolossa, nakkikioskeissa, moderneissa kahviloissa, joissa voi nauttia suosittuja smörrebrödejä ja wienerbrödejä. Tanskalaiset syövät paljon ulkona. Tanskalainen keittiö panostaa vahvasti lähiruokaan ja kausituotteisiin. Aarhus tunnetaan erityisesti modernista lähestymistavasta perinteisiin raaka-aineisiin. Myös opiskelijan työharjoittelupaikassa tavaratalo Sallingin elintarvikeosastolla oli upeat palvelutiskin valikoimat ja näytteillepano.
Sain omaan työhöni ideoita pedagogisiin menetelmiin sekä opetustilojen järjestämiseen joustavammalla ja opetusta tukevammalla tavalla. KV-vastuuopettajan roolissa sain uusia ideoita, miten vastaanottaa kansainvälisiä vieraita ja yhteistyökumppaneita mm. vieraanvaraisuuden näkökulmasta. Tanskalaisten hyggeilyn toivon lisääntyvän myös suomalaisessa työkulttuurissa.
