Opettaja Anu Vaskon Erasmus+ -vaihto Angoulêmessä
Sain mahdollisuuden lähteä saattamaan kahta leipomoalan opiskelijaa Erasmus+ -vaihdon alkumetreille Ranskan Angoulêmeen 19.-22.1.2025. Angoulême on ihastuttava kaupunki n. 120 km Bordeaux’sta pohjoiseen. Kaupunki on tunnettu mm. Euroopan suurimmista sarjakuvafestivaaleista, jotka pidetään tammi-helmikuun vaihteessa.
Lycée Saint Joseph – L’Amandier on yksityinen oppilaitos, jossa Turun ammatti-instituutin leipomoalan opiskelijoita ei ole aikaisemmin ollut vaihdossa. Oppilaitos sijaitsee kaupungin ulkopuolella rauhallisella alueella, lähes peltojen keskellä. Vietimme opiskelijoiden kanssa ensimmäiset päivät koululla, sillä heidän vaihdon ajan he työskentelevät osan viikosta työpaikalla ja osan viikosta koululla. Pääsin siis näkemään, miten leipomo- ja konditoria-alan opetusta ranskassa toteutetaan.
Kahtena ensimmäisen päivänä olimme mukana konditoriatunneilla, kolmantena päivänä pääsimme mukaan leipomotunneille. Opiskelijoiden työpäivät käytännön tunneilla ajoittuivat joko aamutunteihin tai iltatunteihin. Opiskelijaryhmien koko tunneilla oli noin 12 opiskelijaa. Työtilat eivät olleet suuren suuret, mutta kaikki mahtuivat sulassa sovussa työskentelemään. Suurin ero oppitunneilla tuotteiden valmistuksessa meidän toimintaamme verrattuna oli, että valmistusmäärät olivat hyvin pieniä. Kaikki tai puolet luokasta valmistivat aina samoja tuotteita samoilla resepteillä. Työtahti päivän aikana oli todella tiivis, ja kuuden tunnin päivään kuului vain yksi puolen tunnin ruokatauko. Päivän päätteeksi opiskelijat myivät tuotteet itse koulun pienessä myymälässä lähinnä muille opiskelijoille.
Opiskelijat hankkivat oman työvälinepakin ja sinne tarvittavat työvälineet. Opettajilla oli käytössä työvälinekärryt, jossa he kuljettivat muita tarvittavia pientyövälineitä ja omia tavaroita. Tämä vaikutti järkevältä tavalta, sillä luokkatilassa opettajalle oli varattu vain pöytä ja valkotaulu. Luokkatiloissa yhteisiä työvälineitä ja laitteita oli aika vähän ja tavoitteena oli oppia valmistamaan tuotteet oikein ja tottua työpaikkojen tiiviiseen työtahtiin. Valmistuneista opiskelijoista kaikki työllistyvät, sillä Ranskassa pieniä leipomoita ja konditorioita on paljon. Myös ravintolat työllistävät alan ammattilaisia.