Elintarvikeala
Koulutuksen kuvaus
Jos haluat elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi tai lihatuotteiden valmistajaksi, valitse Elintarvikealan perustutkinto.
Aluksi opiskelet alan perusosaamista. Hankit osaamista mm. eri raaka-aineiden käsittelystä, koneiden käyttämiseen, elintarvikkeiden valmistamiseen ja pakkaamiseen. Suoritat myös hygieniapassin sekä työturvallisuus- ja ensiapukortin. Myöhemmin jatkat opiskelua valitsemallasi osaamisalalla.
Eri osaamisaloilta erikoistutaan ja työllistytään eri työtehtäviin.
- Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.
- Leipuri-kondiittori (leipomoalan osaamisala) työskentelee leipomoissa ja konditorioissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä ja kahvila-konditorioissa valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä.
- Lihatuotteiden valmistaja (liha-alan osaamisala) työskentelee liha-alan yrityksessä tai elintarvikehuoneistossa, kuten lihanleikkaamossa, lihavalmistetuotannossa, teurastamossa, lähettämössä tai lihankäsittely- ja myyntitehtävissä.
Voit opiskella ja suorittaa myös alan ammatti- tai erikoisammattitutkinnon, jos sinulla on jo työkokemusta tai aikaisempaa koulutusta alalta:
- Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto
- elintarvikealan osaamisala
- liha-alan osaamisala
- Leipomoalan ammattitutkinto
- kondiittorikisälli
- leipurikisälli
- leipomoteollisuuden kisälli
- Leipomoalan erikoisammattitutkinto
- kondiittorimestari
- leipomoteollisuuden mestari
- leipurimestari
Kenelle
Ala sopii sinulle, kun:
- olet tarkka ja pidät hygieenisestä työskentelystä.
- olet kiinnostunut elintarvikkeista ja niiden jalostamisesta tuotteiksi.
- haluat käyttää isojakin koneita ja laitteita.
- pystyt sopeutumaan erilaisiin työaikoihin, aikaisiin aamuihin ja vuorotyöhön.
Huom! Jos sinulla on allergioita ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia, voivat ne rajoittaa työllistymistäsi alalle.