Opettaja Sari Jorosen Erasmus+ -vaihto Ranskan Vesouliin 16.3.-20.3.2025
Matkustin ravintola- ja cateringalan opiskelijan kanssa Ranskan Vesouliin 16.4.2025. Lensimme Frankfurtin kautta Sveitsin Baseliin, josta koulun rehtori Mr Girard Philippe ystävällisesti haki meidät Vesouliin. Vesoul sijaitsee Franche-Comté-nimisellä itäisen Ranskan alueella.
Maanantaina tapasimme Cecile Plaicansen, joka on kansainvälisten asioiden koordinaattori. Cecile esitteli meille Lycée Pontarcherin hotelli– ja palvelualojen ammattikoulua sekä henkilöstöä. Pääsimme näkemään heidän opetuskeittiönsä, baarin ja opetusravintolan tilat. Ravintola-alan opiskelijat esittelivät tiloja meille ja kertoivat opinnoistaan. Kaikki tapaamamme ihmiset olivat erittäin ystävällisiä. Meillä oli erittäin tervetullut olo ja kuvamme näkyi jopa koulun aulojen näytöillä.
Kävimme nauttimassa lounaan läheisessä leipomossa. Iltapäivällä pääsimme opetuskeittiöön ranskalaisten opiskelijoiden kanssa tekemään suunnittelemamme Suomi-menun esivalmisteluja. Iltapäivä keittiössä sujui nopeasti ja saimme kaikki tarvittavat esivalmistelut hoidettua hyvin. Opiskelijani tutustui ranskalaisiin opiskelijoihin ja he vaihtoivat puhelinnumeroita ja Instagram osoitteitaan.

Tiistai aamulla saatoin opiskelijani opetuskeittiöön, jossa hän pääsi heti ruoanvalmistushommiin ranskalaisten kokki opiskelijoiden ja heidän opettajansa Jean Francoisin kanssa. Itse lähdin tutustumaan Vesoulin sympaattiseen, kauniiseen pikkukaupunkiin. Vanhan kaupungin rakennukset olivat kauniita ja sää oli aurinkoinen ja lämmin. Kävin ihanassa juustopuodissa ja keittiötarvikeliikkeessä.
Iltapäivällä pääsimme opetuskeittiöön kolmannen vuoden kokki opiskelijoiden ja heidän opettajansa Mr Nolyn kanssa. Suomi-menun valmistus sujui hienosti ja työtahti opetuskeittiössä oli erittäin tehokasta. Opiskelijat olivat onnellisia, että ruokaohjeet olivat englanniksi ja ranskaksi. Suuri kiitos tästä kuuluu kollegalleni Mari Verholle.
Nautimme illallisen opiskelijoiden, opettajien, koulun rehtorin Mr Girard Philippen ja kv-koordinaattori Cecilen kanssa. Ranskalaiset pitivät erityisen paljon mallasleivästä ja kaikki muutkin ruokalajit olivat onnistuneita ja herkullisia. Keskustelimme myös jatkoyhteistyöstä koulujemme välillä tulevaisuudessa.

Keskiviikkona pääsin tutustumaan korkeatasoiseen ravintola Le Caveau ravintolaan, joka sijaitsee Vesoulin vanhassa kaupungissa. Ravintola Le Caveau on erinomainen työelämässä oppimisen paikka meidän kokki- ja tarjoilija opiskelijoille. Keväällä 2024 meidän kaksi kokkiopiskelijaamme olivatkin kyseisessä ravintolassa töissä. Nautimme ravintola Le Caveaussa kolmen ruokalajin herkullisen lounaan.
Keskiviikko iltana katsoimme vielä yhdessä opiskelijan power point esityksen Turun ammatti-instituutista ja hänen ravintola-alan opinnoistaan kuntoon. Opiskelija esittää esityksen kaikille koulun ravintola-alan opiskelija ryhmille hänen vaihtonsa aikana.
Lycèe Pontarcherin opettajat, kansainvälisyyskoordinaattori ja rehtori toivoivat lisää yhteisiä Erasmus+ -projekteja koulujemme välille. Oli hieno kokemus päästä tutustumaan ranskalaiseen ravintola-alan koulutukseen ja nähdä miten hienoja oppimiskokemuksia kv-toiminta mahdollistaa opiskelijoille.