Siirry sisältöön

TUVA-koulutus antaa nuorelle aikaa löytää itsensä

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) aikana nuori voi selvitellä omia vahvuuksiaan ja toiveitaan. Vuoden kestävä nuorten TUVA-koulutus tarjoaa lisäaikaa ja mahdollisuuden oman alan ja tulevaisuudensuunnan löytämiseen.

Joukko opiskelijoita tekee pöytien ääressä tehtäviä Turun ammatti-instituutin Aninkaisten koulutalossa. Kysyn läppärinsä takana istuvalta Paavo Sirkiältä, mikä sai hänet tulemaan TUVA-koulutukseen.

‒ Viime hallituksen tekemä oppivelvollisuuden pidentäminen, hän virnistää. Ja lisää pitkän ruokatunnin olevan parasta koulupäivässä.

Paavo kertoo tehneensä jo hakemuksen lukioon maaliskuussa päättyneessä yhteishaussa. Tuvalaisten parissa työskentelevä ohjaaja Kalle Kaskela heittää sivusta, että liiketoiminta-alalla järjestetyn koulukokeilupäivän aikana Paavo toimi malliopiskelijan tavoin.

‒ Ammatillisista aloista nimenomaan liiketoiminnan opiskelu on ehkä lähinnä lukiota. Päivän aikana tehtiin liiketoiminnan opintoihin liittyviä teoriapainotteisia juttuja. Osoitit kyllä, että opiskeluvalmiuksia löytyy lukiota varten, Kaskela kehuu Paavoa.

TUVA on monelle nuorelle ykkösvaihtoehto

TUVA tarkoittaa tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta. Syksyllä 2022 TUVAksi yhdistyivät aikaisemmat valmentavat koulutukset eli ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA), lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA) ja perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka.

Turun ammatti-instituutissa toimii yhdeksän TUVA-ryhmää. Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan toteutettavassa nuorten TUVA-koulutuksessa on pääsääntöisesti oppivelvollisia opiskelijoita, jotka etsivät vielä omaa jatkopolkuaan.

Nuoret saattavat peruskoulun jälkeen kaivata hengähdystaukoa, heidän opiskelutaidoissaan, arvosanoissaan tai suomen kielessään voi olla parannettavaa tai elämänhallinnassaan erilaisia haasteita.

‒ Tämä on nuorille kolmas vaihtoehto, kun he valinnan hetkellä pohtivat, olisiko amis, lukio vai TUVA itselle paras, sanoo Turun ammatti-instituutin opinto-ohjaaja Kaisu Kippo.

Jo vuosia valmentavien koulutusten parissa työskennellyt Kaskela on ollut todistamassa isoa asennemuutosta nuorissa.

‒ Aikaisemmin valmentaviin koulutuksiin ”jouduttiin”, kun ei ollut mitään muuta, nyt meille hakee TUVAan moni nuori ensimmäisellä sijalla. Tämä on oikeasti hyvä vaihtoehto yhteishaussa. Tulijoita riittää.

Miksi TUVA?

Osa nuorista tulee TUVAan parantamaan peruskoulun arvosanojaan ja valmistautumaan tuleviin koulutushakuihin.

‒ Hain ensin lukioon, mutta en päässyt ja tulin tänne korottamaan numeroita. Olen täällä hyvällä mielellä ja olen saanut paljon aikaan sitä, mitä olen halunnutkin. Sain päättää, mitä aineita haluan korottaa, ja korotuksissa on ollut kivoja tehtäviä ja projekteja, kertoo lukioon tähtäävä Frida Lillberg.

Fridan mukaan yhteishenki ryhmässä on tosi hyvä, ja kaikki tulevat toimeen keskenään.

Stella Vire hakeutui TUVA-koulutukseen saatuaan ensin opiskelupaikan, jota ei lopulta halunnutkaan ottaa vastaan

‒ Hain sitten tänne, koska halusin korottaa numeroitani ja miettiä vielä, mihin haluan. Olen nyt iltalukiossa käynyt bilsa ykkösen ja psyka ykkösen kurssit. Olen myös korottanut kemiaa ja fysiikkaa.

Mitä TUVAn jälkeen?

Paavo ja Frida suuntaavat lukioon, Stella sen sijaan valitsee ammatillisen koulutuksen. Täällä hän on päässyt tutustumaan hius- ja kauneudenhoitoalaan ja on nyt hakenut sitä opiskelemaan.

Selvästi suurin osa hakeutuu TUVA-vuoden jälkeen amikseen, mutta myös lukioon hakevia on yhä enemmän. TUVA-koulutus toimii yhteistyössä Turun iltalukion kanssa, ja TUVAn aikana opiskeleva voi suorittaa joitakin lukion kursseja.

‒ Lukioon hakeutuvia motivoi se, että he ovat saaneet TUVA-vuoden aikana suoritettua muutamia kursseja lukiossa, on sitten jotain jo tehtynä, Kaskela valaisee.

Eri ammattialoihin tutustuminen koulukokeiluissa on tärkeää oman alan pohdintaa ja olennainen osa TUVAa. Päivän aikana tutustutaan esimerkiksi tekniikan aloihin hyvin käytännönläheisesti – haalarit yllä, hanskat käsissä ja suojakypärät päässä.

‒ Mennään oikeaan miljööseen testaamaan opiskelua ja nähdään, onko tämä minun juttuni. Ja jos toteaa, ettei ole, sekin on hyvä kokemus. Silloin on ainakin käynyt katsomassa ja voi perustellusti aikuiselle sanoa, ettei tämä ole minun alani, Kaskela sanoo.

‒ Opiskelijat voivat valita myös yhteisiä tutkinnon osia eli yto-opintoja, jolloin opinnot sisällytetään ammatillisessa tutkinnossa. Se helpottaa opiskelun aloittamista amiksessa, hän lisää.

Arjen hallintaa ja perustaitojen vahvistamista

Oppitunneilla käydään läpi eri koulutusvaihtoehtoja, syvennytään oman alan etsintään ja vahvistetaan omaa itsetuntemusta. Tärkeitä ovat myös arjen hallinnan oppitunnit, kuten ruuanvalmistuksen opettelu kodinomaisessa keittiössä. Nuoret saavat vaikuttaa itse siihen, mitä ruokaa tehdään.

‒ Opetellaan leipomaan, tekemään aamupalaa ja eri ruokia. On myös teemapäiviä, jolloin voidaan tehdä kulttuuriruokia ja toiveruokia. Opiskelijat hoitavat keittiöpäivän alusta loppuun. Eli opitaan hoitamaan omaa kotia ja keittiötä, kun sinne sitten joskus muuttaa, kuvailee Kaskela.

‒ Vapaa-ajan taitojen tunneilla tutustutaan eri harrastuksiin ja vapaa-ajanviettotapoihin. Opiskelijat saavat itse ehdottaa toimintaa, ja mahdollisuuksien mukaan opettaja pyrkii ne toteuttamaan, Kippo lisää.

Monella muunkielisellä nuorella TUVAan hakeutumisen tavoitteena on, oman alan etsinnän lisäksi, parantaa suomen kielen taitoaan niin, että hän pärjäisi toisen asteen tutkinnossa. Muunkielisten ryhmien opinnot koostuvatkin suurelta osin suomen kielen opinnoista vahvan kieliperustan saamiseksi. 

TUVAssa nuorta tuetaan

TUVAssa nuorta tuetaan monin tavoin oman tulevaisuuden suunnan löytämisessä. Opinto-ohjaajana toimivan Kaisu Kipon mukaan nuoren ohjaamiseen osallistuu omalta osaltaan koko henkilökunta.

‒ Jokaisen TUVA-ryhmän oma vastuuopettaja ohjaa ja tukee nuoria paljon. Myös kolme ohjaajaamme ovat vahvasti läsnä nuorten tulevaisuuden miettimisessä ja arjen taitojen vahvistamisessa.

Koulupäivän aikana nuoret voivat tulla tapaamaan ohjaajaa.

‒ Nuorilla on monenlaisia haasteita, eikä arjessa ole koskaan liikaa heti saatavilla olevia aikuisia. Nuoret tulevat juttelemaan kaikenlaisista asioista, ja me ohjaamme heitä alan ammattilaisten pakeille. Monesti heille riittää, kun he saavat kertoa turvalliselle aikuiselle, kun ahdistaa tai jännittää tai joku asia on hukassa, Kaskela kertoo.

‒ Aamulla soitamme tai lähetämme viestiä heidän peräänsä, jos he eivät ole tulleet kouluun. Yritämme motivoida ja kannustaa. Nuorellekin tärkeä signaali on, että välitämme oikeasti heistä ja heidän opiskelustaan, hän toteaa.

‒ Jos nuorille tulee poissaoloja, asiaan puututaan mahdollisimman varhain, jatkaa Kippo.

TUVAn voi aloittaa myös kesken kouluvuoden

TUVA-koulutuksen voi aloittaa jatkuvan haun TUVA-ryhmissä myös kesken vuoden. On kuitenkin tilanteita, jotka voivat estää TUVA-koulutuksessa aloittamisen.

‒ Saatamme haastattelussa joutua aika ajoin hylkäämään hakijan, jos hänen kielitaitonsa ei ole sellainen, että hän pystyy opiskelemaan suomeksi. Tai jos katsomme, etteivät meidän tukitoimemme riitä, eli nuori on pienryhmän tarpeessa tai tarvitsee enemmän aikuisia ryhmään, Kippo kertoo.

Turun kaupungilla oppivelvollisuuden kuntavalvoja osoittaa nuorelle opiskelupaikan, jos hänellä ei sitä ole, tai jos hän ei ole itse sitä onnistunut hankkimaan.

‒ Silloin opiskelupaikka on joko meidän tai Ammattiopisto Spesian TUVA, Kippo toteaa.

‒ Meiltä voi myös siirtyä TUVA-vuoden aikana tutkintoon, jos opiskeluvalmiudet ovat riittävän hyvät, ja halutussa tutkinnossa on opiskelupaikka vapaana, kertoo Kaskela.

Frida Lillbergin kouluvuosi on pian päättymässä.

‒ Suosittelen TUVAa kaikille niille, jotka eivät ole päässeet vaikkapa lukioon, jos on huono keskiarvo. Tai jos ei ollenkaan vielä tiedä, mitä haluaa tehdä ja haluaa tutustua eri aloihin ja löytää sen oman, mistä tykkää.