Siirry sisältöön

Opettaja Nina Sundmanin Erasmus+ -vaihto Madridissa 3.3. – 7.3.2025

4.3.2025 aamulla olimme sopineet tapaamisen harjoittelupaikkaan yliopistolle. Alkujaan opiskelijat suunnittelivat kävelevänsä (n. 20 min kävely), mutta ilmeisesti suunnitelmat olivat muuttuneet. He olivat hieman eksyneet ja olivat lähteneet väärään suuntaan metrolla. Professori Cesar Venero otti meidät kaikki sydämellisesti vastaan. Kiersimme yliopistolla eri paikkoja ja tutustuimme opiskelijoiden harjoittelulaboratorioon. Professori Venero selitti myös tutkimushanketta ja mielenkiintoisia laboratoriotehtäviä, mitä harjoittelijat pääsivät tekemään. Harjoittelujakso lähti saman tien käyntiin, tosin hieman lyhennetyllä työpäivällä.

4.3.2025 Tutustuin Madridin kaupunkiin. Ilma oli pilvinen, mutta välillä aurinkokin pilkisteli. Lämpötila ei kuitenkaan tuntunut kylmältä, n. 13-16 ⁰C. Illalla tapasin opiskelijat pienessä Amazonia Acai Bernebeu (Calle de Juan Jimenez) smoothie ja granola-bowl-paikassa kuullen heidän kahden ensimmäisen päivän kokemuksistaan.😊

Torstaina 6.3.2025 vierailin IES Villaverden ammatillisella oppilaitoksella (Calle Alianza 20). Oppilaitos sijaitsi Madridin keskustan ulkopuolella rauhallisella alueella, jossa jo kirsikkapuut kukkivat ja puissa oli hieman vihertäviä lehtien alkuja. Portilla minua olivat vastassa mikrobiologi Rosa Salaza (Head of Health Care Department) ja kaksi englannin opettajaa, Lucia Gontzales ja Ursula Perdona Hollatz.

Rosan laitoksella opiskelijoille ammattiaineita opettaa yksi kemisti, yksi biotekniikkaan insinööri, mikrobiologi sekä farmakologi ja sairaanhoitaja. Esittelin heille suomalaista koulutusjärjestelmää yleisesti ja tarkemmin laboratorioalan tutkinnon muodostumista ja opintojen sisältöä, näyttöjen arviointia ja arviointikriteereitä.

Espanjassa laboranttien koulutus on järjestetty hieman toisin. Heillä ammatilliset oppilaitokset ovat erikoistuneet erilaisiin työpaikkoihin menevien laboratorioalan työntekijöiden kouluttamiseen. Vierailun aikana kävi selväksi, että IES Villaverde ei ole paras yhteistyökumppani laboratorioalan opiskelijavaihtoon TAIn kanssa, koska heillä opiskelijoiden koulutus keskittyy farmasian ja patologian ja heidän laboranttinsa työllistyvät sairaalan laboratorioihin. Pienellä lisäkoulutuksesta he voivat pätevöityä myös näytteenottoon.

Suomessa laborantit eivät työllisty sairaalaan kliinisten näytteiden analysointiin, mutta voisivat työllistyä patologian laboratorioon tekemään mikrobiologisia määrityksiä. TAI ei myöskään pysty järjestämään heille harjoittelupaikkoja. Sopivampi yhteistyökumppani heille olisi ehkä ammattikorkeakoulu ja siellä laboratorioanalyytikkokoulutus.

Kiersimme laboratorioissa ja opiskelijat esittivät minulle paljon kysymyksiä suomalaisesta koulutusjärjestelmässä ja myös Suomessa syötävistä ruoista. Mikrobiologian laboratorio näytti mikroskooppeineen ja inkubaattoreineen hyvin samanlaiselta kuin TAIn mikrobiologia laboratorio. Sen sijaan patologian laboratoriossa oli laitteistoa ja menetelmiä, joita meillä ei ole opetuksessa. Muut laboratoriot olivat vanhoja ja niissä ei ollut juurikaan laitteita, paitsi kokoveren muutamaan määritykseen tarkoitettu minilaite.

Opettajat olivat erittäin ystävällisiä. Espanjan koulutusjärjestelmä ei ole niin tasalaatuista kuin Suomessa, koska joka maakunnassa on omanlaisensa järjestelmä. Valtio on helpottanut IES Villaverdeä löytämään harjoittelupaikkoja, koska valtio on määritellyt, mihin sairaaloihin mistäkin oppilaitoksesta haetaan harjoitteluun. Näin yksityiset laboratoriot eivät voi ns. kaapata parhaita harjoittelupaikkoja.