Reseanvisningar för studerande
Att resa – före resan
Resedokument (pass, identitetskort, visum)
Som finsk medborgare kan du använda passet som resedokument i alla länder. Passet är också ett identitetsbevis.
I EU-länderna kan du resa med pass fram till den sista dagen av passets giltighetstid, det vill säga passet måste vara i kraft under hela resan. Om du reser utanför EU (t.ex. Kina, Indien, Kanada, Ryssland) ska du kontrollera med myndigheterna i destinationslandet hur länge ditt pass ska vara i kraft efter att resan avslutats (vanligtvis 3 eller 6 månader).
I Finland kan du ansöka om pass hos polisinrättningen eller elektroniskt via Polisens e-tjänst.
OBS! Endast inom Schengenområdet kan du resa med ett bildförsett identitetskort.
Om du behöver ett visum på grund av destinationslandet eller ditt eget medborgarskap kan du ansöka om det hos destinationslandets ambassad. Om du reser med främlingspass ska du också ha med dig ditt uppehållstillstånd till Finland under resan.
Skanna eller fotografera alla dina resedokument. Spara den skannade/fotograferade kopian elektroniskt. Du kan dessutom lämna in en kopia till din närstående. Packa de ursprungliga resedokumenten i ditt handbagage.
Reseanmälan och resemeddelanden
Med en reseanmälan kan finländare som reser eller flyttar utomlands lämna sin rese- och kontaktinformation till utrikesministeriet. I nödfall eller krissituationer kan utrikesministeriet kontakta de medborgare som har gjort en reseanmälan. TAI rekommenderar att alla som åker på utbyte för minst 3 veckor gör en reseanmälan.
Du kan göra en reseanmälan:
- på utrikesministeriets webbplats
- i deras mobiltjänst
- med ett textmeddelande.
Utrikesministeriet informerar också om säkerheten i olika länder. Bekanta dig med destinationslandets resemeddelanden före avresan.
Covid-19-pandemin eller andra undantagsförhållanden kan påverka resorna i olika länder. Kontrollera att du har de dokument och bevis som krävs för att komma in i landet.
Spara biljetterna och viktiga kontaktuppgifter
Det lönar sig att ta med sig biljetterna både elektroniskt och utskrivna på papper.
Spara kontaktuppgifterna till den handledande läraren, koordinatorn för internationella ärenden samt kontaktpersonen i destinationslandet och inkvarteringsställets adress i din telefon. Ta med all denna information även på papper. Lämna också informationen till vårdnadshavaren. Största delen av informationen finns i ditt Training Agreement-avtal.
Försäkringar
TAIs studerande har en reseförsäkring och dessutom är de försäkrade mot olycksfall i arbetet under utbildningsavtalsperioder både i hemlandet och utomlands. Du får försäkringsintyget med dig av koordinatorn för internationella ärenden.
Varje studerande kan själv ta en resgodsförsäkring.
Ekonomi och telefon
Om du åker på utbyte via skolan får du ofta ett stipendium från skolan för utbytesperioden. Oftast omfattar stödet inkvartering och flyg. Därtill får du matpenning enligt utbytets längd. Finansieringen avtalas genom ett finansieringsavtal med koordinatorn för internationella ärenden.
Ta hand om dina bankärenden före avresan. Du bör ha ett bankkort (t.ex. MasterCard, ett debitkort eller Visa Electron) som fungerar i destinationslandet. Du kan också ta med en del kontanter i destinationslandets valuta. Ta reda på om din telefon fungerar utomlands och hur mycket till exempel användningen av mobildata kostar.
Att packa och resgods
- Packa tillräckligt med kläder som lämpar sig för årstiden – ta reda på klimatet och väderförhållandena i destinationslandet på nätet redan på förhand.
- Kontrollera med arbetsplatsen eller koordinatorn för internationella ärenden vilka arbetskläder eller vilken arbetsutrustning du behöver ta med dig (t.ex. skyddsskor, hjälm, egna knivar eller saxar).
- Kontrollera om du behöver ta med egna lakan och handdukar till inkvarteringen.
- Om du behöver kontinuerlig medicinering på grund av en sjukdom eller ett syndrom (t.ex. astma, allergi, ADHD, diabetes) ska du säkerställa att du har med dig tillräckligt med läkemedel under hela perioden. Se också till att du har med dig nödvändiga recept (på engelska) om du behöver mer läkemedel under perioden. Be din läkare om ett intyg över medicineringen för resan. Anvisningar för att resa med läkemedel: https://www.kanta.fi/sv/pa-resa
- Ta med dig Training Agreement och mobilitetsintyget Certificate of Attendance och samla in kontaktpersonernas adresser och telefonnummer samt uppgifterna om din inkvartering utomlands.
Resgods på flyget
Kontrollera den tillåtna vikten och måtten för handbagage och lastrumsbagage på flygbolagets webbplats. Du ser ditt flygbolag på din flygbiljett. Läroanstalten betalar inga tilläggsavgifter på grund av att bagaget väger för mycket eller är för stort.
Packa följande i handbagaget:
- Hygienartiklar (packa salvor, aerosoler och vätskor i max. 100 ml förpackningar i en transparent max. 1 liters påse)
- Viktiga läkemedel och recept
- Kläder så att du klarar dig om det tar tid att få resväskan
- Pengar och resedokument
- Elektronik och batterier och laddare till dina enheter
Lägg en hållbar väska vars kännetecken du kommer ihåg i bagageutrymmet. Märk väskan med dina uppgifter.
Se närmare packningsanvisningar för handbagage och bagageutrymmet: https://www.finavia.fi/sv/pa-flygplatsen/bagage.
Anvisningar för att resa med läkemedel: https://www.kanta.fi/sv/pa-resa
Försvunna eller förstörda resgods:
- Kontakta genast flygplatsens infopunkt eller ankomsttjänst.
- Beskriv din väska och ange den adress dit resgodset ska levereras.
- Det är bra att både anteckna på väskan och själv komma ihåg destinationen och adressen till inkvarteringsstället.
- Du kan eventuellt få ersättning av flygbolaget.
Hälsa och hygien
Det europeiska sjukvårdskortet
Om du reser till ett EU-/EES-område eller Schweiz ska du beställa ett europeiskt sjukvårdskort (European Health Insurance Card, EHIC) från FPA. Med kortet får du nödvändig sjukvård till samma pris som lokalbefolkningen när du tillfälligt befinner dig i ett EU- eller EES-land eller Schweiz.
Kortet är gratis och kan beställas från FPA antingen genom att ringa på numret 020 692 203 eller via FPA:s webbplats.
Vaccinationer eller vaccinationsintyg
Kontakta skolhälsovårdaren och se till att vaccinationerna är i skick när du vet vart du ska resa.
Du måste själv skaffa vaccinationerna, men du får tillbaka pengarna från de obligatoriska vaccinationerna tillsammans med stödet som du får för utbytet. Visa upp ett kvitto på att du köpt vaccinationen till koordinatorn för internationella ärenden. Frivilliga vaccinationer ersätts inte.
Information om vaccinationer hittar du här: www.rokote.fi (på finska)
Skaffa nödvändiga vaccinationer, läkemedels- och vaccinationsintyg i tillräckligt god tid enligt anvisningarna för vaccinet eller senast 1 månad före avfärden. Ta med dig på resan intyg över obligatoriska vaccinationer.
Hygien och egna läkemedel
Hygiennivån varierar stort mellan olika länder och runt om i världen.
Kom ihåg att utbytet endast är tillfälligt och att syftet är att bekanta dig med det vanliga livet i olika länder! Olika typer av mat och klimatförhållanden kan dock belasta till exempel huden och magen. Om du ständigt har hälsoproblem utomlands ska du kontakta din handledande lärare och koordinatorn för internationella ärenden.
Det är särskilt viktigt att sörja för mat- och dryckeshygienen:
- Kontrollera om man kan dricka kranvattnet.
- De säkraste maträtterna är varm tillagad mat.
Ta för säkerhets skull med dig ett ”eget apotek” på resan. Packa med dig:
- Handdesinfektionsmedel och våtservetter
- Smärtstillande läkemedel
- Läkemedel mot diarré
- Bepanthen eller någon annan vårdande kräm
- Plåster
- Läkemedel mot åksjuka
- Mjölksyrabakterier
- Allergiläkemedel
- Solkräm
- Halspastiller
- Egna receptbelagda läkemedel, eventuellt en antibiotikakur
Anvisningar för att resa med receptbelagda läkemedel: https://www.kanta.fi/sv/pa-resa
Sjukvård och nödsituationer
- Ta på förhand reda på de närmaste sjukhusen och polisstationerna.
- Kontrollera att du vet hur du vid behov uppsöker sjukhusvård.
- Meddela din arbetsplats utomlands och kontaktpersonerna utomlands och i hemlandet om du insjuknar.
- Lär dig landets nödnummer utantill!
Att resa – under resan
Att resa med flyg
Kom i tid till flygplatsen! För internationella flygningar bör man vara på flygplatsen cirka två (2) timmar före avgång. Varje studerande tar själv reda på och organiserar sin resa till flygplatsen.
Gör en Online Check på flygbolagets webbplats eller en Check In på flygplatsen vid en självbetjäningsautomat eller vid flygbolagets disk. För Check In behöver du flygbiljettens bokningsnummer samt ditt pass eller identitetskort.
Lämna ditt resgods som ska till bagageutrymmet vid flygbolagets baggage drop-disk.
Säkerhetskontroll
Vid säkerhetskontrollen genomlyses ditt handbagage och du går genom en metalldetektor. Därtill utför flygplatspersonalen ofta sporadiska narkotikakontroller där de undersöker rester av narkotika från händer och resgods.
Töm fickorna och ta av dig ytterkläderna samt bältet och sätt dem i korgen för att genomlysas. Ta färdigt fram från din väska den genomskinliga enliterspåsen där du har behållarna som rymmer max 100 ml vätska samt elektronik. Följ anvisningarna.
Följ monitorerna på flygplatsen
Efter säkerhetskontrollen kontrollerar du din avgångsport på flygplatsens monitor. Du bör befinna dig vid avgångsporten senast 30 minuter före flygets avgångstid.
Följ monitorerna på flygplatsen, eftersom de meddelar om ändringar i tidtabellerna och avgångsportarna. På monitorn ser du också under en eventuell mellanlandning från vilken terminal och från vilken port ditt anslutningsflyg avgår.
- Om du reser utanför Schengenområdet kontrolleras passet och boardingkortet innan du förflyttar dig från transitområdet till den del av flygplatsen där flygen som flyger utanför Schengenområdet avgår.
- Om du köper något på flygplatsen kan du bli ombedd att visa ditt boardingkort.
- Vid avgångsporten kontrolleras boardingkortet och identitetsbeviset ännu en gång och på basis av sittnumret hittar du din egen plats ombord på planet.
Sätt telefonen i flygplansläge
Sätt telefonen i flygplansläge (flight mode) under hela flygningen. Det är tillåtet att använda en surfplatta eller en bärbar dator via wifi, men inte under uppstigningen och landningen.
På din flygbiljett ser du om det finns gratis servering på flyget. I vilket fall som helst kan du avnjuta din egen matsäck och de drycker du köpt på planen.
När du kommer fram
När du förflyttar dig från planet till terminalen, se från den närmaste monitorn var du kan hämta ditt bagage. Det kan finnas flera bagagehallar med flera bagageband
Du avlägsnar dig från bagagehallen via tullens linje. Om du reser utanför Schengenområdet kontrolleras din identitet ofta ännu en gång innan du lämnar transitområdet.
Mer information om att resa i EU: https://eurooppatiedotus.fi/sina-ja-eu/matkustaminen-ostokset-eussa/.
Säkerhet under utlandsperioden
Beakta din omgivning och förbered dig på förhand
- Koncentrera dig på trafiken och på området du rör dig i.
- Stirra inte på din telefon när du rör dig i en främmande miljö.
- Håll ett öga på ditt resgods och annan egendom.
- Lita inte för mycket och var inte för hjälpsam. Du kan be om hjälp, men fundera på av vem och var.
- Ta på förhand reda på de närmaste sjukhusen och polisstationerna.
- Lär dig landets nödnummer utantill!
Boendesäkerhet
- Planera hur du förvarar dina nycklar och värdeföremål på arbetsplatsen / på fritiden.
- Planera / utred på förhand vad du gör om du glömmer din nyckel i bostaden eller om dina saker försvinner.
- Håll dina egna pengar och värdefulla saker gömda / bakom lås.
- Fundera på vem du öppnar dörren till och vem du släpper in i din bostad.
Din säkerhet
- Drick dig inte full.
- Lämna inte din dryck obevakad i restaurangen eller baren.
- Ta inte emot droger.
- Rör dig helst i ett bekant gäng.
- Meddela andra vart du är på väg och när du återvänder.
- Kontakta det internationella teamet och din handledande lärare tillräckligt ofta.
Kom ihåg att dina närstående är oroliga – berätta också regelbundet för dem hur det går för dig!
Njut av upplevelsen – testa på något nytt, men med övervägande i alla situationer!
Länkar:
- Reseanmälan: https://um.fi/reseanmalan
- Resemeddelanden: https://um.fi/resemeddelanden-a-o
- Anvisningar för hur du ska packa: https://www.finavia.fi/sv/pa-flygplatsen/bagage
- Läkemedel och recept på utlandsresor: https://www.kanta.fi/sv/pa-resa
- Det europeiska sjukvårdskortet: https://www.kela.fi/europeiska-sjukvardskortet
- Information om vaccinationer: http://www.rokote.fi (på finska)